French Press
Manboxeo – naše produkty: Produkt #57 – French Press Bialetti
Co je to vlastně french press? French press je konvička pro přípravu kávy, která pomocí pístu s filtrem umožňuje oddělit vytvořený nápoj od kávové sedliny, tedy logru. Většinou je nádoba french pressu vyrobena ze skla a má plastové či kovové úchyty, držáky. Neznámějšími výrobci french pressů jsou Bodum (Melior), Bialetti a La Cafetière.V našich bednách French Press najdete konvičku značky Bialetti. V případě tohoto French Pressu je znatelný kladený důraz na zpracování každého detailu. Borosilikátové sklo a ušlechtilá nerezová ocel v kombinaci se značkou Bialetti je zárukou perfektního zážitku z přípravy a pití kávy.
Historie tohoto zařízení, díky kterému si svou poctivou a ničím nešizenou dávku kofeinu můžete dopřát kdykoliv a kdekoliv tam, kde je dostupná horká voda a nějaká ta namletá káva, sahá až do začátku 19.století. Největší boom ovšem French Press zažil v 60.letech 20.století, kdy se stal nedílnou součástí každé domácnosti a restaurace po celém světě. Vývojem techniky byl však postupně nahrazen automaty za tisíce a desetitisíce. Nic to ale nemění na tom, že příprava kávy pomocí French Pressu je velice jednoduchá a v komerčním prostředí se stále používá pro přípravu té nejkvalitnější jednodruhové výběrové kávy. Na rozdíl od přípravy espressa zde totiž není co zkazit!
Nyní se v bodech podívejme na přípravu kávy ve french pressu:
- Dejte vařit vodu – požadované množství k přípravě kávy a k tomu další vodu o objemu vašeho french pressu.
- Připravte si požadované množství kávy, nejlépe čerstvě umleté. Kávová zrna by měla být umletá nahrubo. 1 šálek kávy = jedna plná odměrka, která bývá k french pressu přiložena.
- Jakmile se voda začne vařit, odstavte ji. Naplňte french press vodou a nechte chvíli zahřát, vodu pak vylijte.
- Zbývající vodu určenou k přípravě kávy nechte zchladit na cca. 90°C, což by mělo při běžné pokojové teplotě trvat asi 30 sekund.
- Nasypte nahrubo namletou kávu do french pressu.
- Zalijte kávu horkou vodou tak, aby byla voda těsně nad namletou kávou – tím dojde ke spaření kávy. Nechte kávu malou chvíli „pracovat“.
- Doplňte french press požadovaným množstvím vody a zamíchejte.
- Umístěte víčko french pressu s vytaženým pístem, aby teplo neunikalo ven. Zatím píst nestlačujte dolů.
- Po 3-4 minutách začněte pomalu stlačovat píst dolů. Píst stlačujte rovně, aby se sítko neoddálilo od stěny french pressu a káva neunikla nahoru.
- Jakmile stlačíte píst úplně dolů, můžete kávu nalévat, nejlépe do předehřátých šálků.