Pravé italské pesto
Manboxeo – naše produkty: Produkt #60 – Rajčatové a bazalkové pesto
Nejznámější a nejzákladnější surovina italské kuchyně je pesto. Pesto je odvozeno z italského slova pestare – tlouci, mlátit. Tradiční příprava pesta spočívá v rozdrcení a tření listů bazalky v mramorovém hmoždíři dřevěnou paličkou. Základním pravidlem u pesta je, že musí dominovat bylina, ze které je pesto připraveno. Tato italská delikatesa samozřejmě nesmí chybět ani v našich bednách, rajčatové a bazalkové pesto najdete v Bedně pro býložravce.
K čemu se hodí pesto? Tradičně k těstovinám. Nejznámější je bazalkové pesto „ Genovese“.Pesto nemusí být jenom bazalkové. Při přípravě se používají různé bylinky, rajčata, ořechy, semena, luštěniny.. Pesta, která u nás najdete jsou vyráběny čistě přírodně. Jednou ze složek v našich pestech je Umeocet. Umeocet neboli ume-su vzniká jako „odpadní produkt” při procesu fermentace švestiček umeboshi. Japonské švestičky se nakládají spolu s listy perilly (shizo) a jejich vedlejší produkt nemá v podstatě s octem nic společného. Umeocet vám pokrm spíše osolí, než okyselí. Navzdory své chuti snižuje kyselost v těle. Chuť je slano-kyselá a příjemně osvěží zejména v letním období. Umeocet se skvěle hodí do zeleninových salátů, či k dochucení pokrmů.
Společnost vyrábějící tyto pochoutky je malá manufaktura nazývaná Hradecké delikatesy. Firma si zakládá na třech základních principech a to: na co nejšetrnějším – ekologickým pěstováním surovin s prokazatelnými vlastnostmi i zdrojem, jejich následného zpracování do delikátních a více či méně tradičních výrobků posledním principem je jejich následný a přímý prodej. Krom maximální snahy nešetřit na kvalitě a množství se společnost snaží dát chuti co největší zážitkovou hodnotu. Mixy bylin a výsledná chuť přichází zejména intuitivně a neustále se vyvíjí. To dává výrobkům úžasnou individualitu a také se velice často stává, že jsou produkty vylepšeny na základě podnětů zákazníků. To je vždy k prospěchu věci a vzhledem k tomu, že většina prodejů se uskutečňuje na farmářských trzích, tak má zákazník vždy možnost daný výrobek nejprve ochutnat před tím než ho zakoupí. Firma je také prvovýrobcem sušených rajčat v olivovém oleji na českém trhu.