Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Vánoční slevy na bedny a truhly + doprava zdarma. Více zde.

10 tipů jak správně stolovat

 

stolování

Stolování

Trapasům se můžete vyhnout i tím, že si doplníte mezery ve stolování. Stačí málo, abyste při večeři s důležitou osobou nemuseli přijít o sebevědomí. S učením je dobré začít v bezpečí rodinného kruhu, kde se nebudete stydět a v klidu natrénujete zásady správného stolování. Hezké prostírání a čisté oblečení by mělo být při společném jídle samozřejmostí. Není to nic složitého, jde jen o to, vědět, co kdy dělat a co k čemu slouží. Každé společenské pravidlo má svůj praktický důvod. Po jedné večeři si asi jen stěží na všechno vzpomenete. Teprve poctivým tréninkem se z pravidel stanou návyky, které vám natolik přejdou do krve, že na ně přestanete myslet a budete si jen užívat dobré jídlo a příjemnou společnost.

  1. Usedání ke stolu

Ke stolu usedáme čistí a upravení – to je základní pravidlo, které by mělo být každému naprosto samozřejmé. U stolu by měl být klid a neměly by se řešit problémy. Vždyť stolování by mělo přinášet radost a chuťové požitky. Ke stolu nejprve usedá dáma, poté muž. Žena sedí pouze v první třetině židle, aby byla vzpřímená. Pouze muži mají tu možnost být pevně zasazení a na židli. Pod židlí nohy nekřížíme, ale máme je volně před sebou.

  1. Manipulace se sklenkami

Při přípitku a ťukání se sklenka drží za stopku a pohledy očí se setkávají. Číše s pivem nebo tvrdým alkoholem se pouze pozvedá. Sklenice s vodou a vínem jsou to nejušlechtilejší, co na stole stojí po dobu celé večeře. Proto je potřeba dbát na čistotu. Sklenici držíme vždycky co nejníže, abychom na ní nezanechali viditelné otisky prstů.

  1. Správné držení příboru

Příbor držte tak, abyste v ruce svírali horní dvě třetiny rukojeti. Zápěstí se nemá dotýkat stolu. Příbor držíme tak, že konce střenek tlačíme do středu dlaně. Vidličku držíme hroty dolů. Jsou ale výjimky u některých jídel, kdy můžete vidličku uchopit jako lžíci a odložit nůž. Například když jíte čínská jídla, rizota, těstoviny a podobně. Když ale s jídlem skončíte, je třeba i nůž dát společně s použitou vidličkou do talíře. Příbor, který je nejdál od talíře, se používá jako první v pořadí chodů. Příbory při jídle odebíráme z vnější strany podle chodů, které postupně přicházejí. Poslední je moučníkový příbor, který leží vždy vodorovně s talířem.

  1. Použití přikládacího příboru

Pokavad je součástí stolování i raut, nebo Vás obsluhuje číšník způsobem, kdy si nakládáte jídlo samy a stejným příborem jako ostatní lidé. Je vhodné ukládat příbor vypouklými plochami nahoru. Je to hygieničtější a nestane se pak například, že v lžíci zůstane zbytek omáčky, kterou si nabíral kolega před vámi.

  1. Přerušení jídla
    Pokrm

    Pokrm

Pokud chcete jídlo jen přerušit, položte nůž a vidličku tak, aby se dotýkaly špičkami.

  1. Žádost o přídavek

Pokud vás jídlo dosud nezasytilo a rády byste si dali přídavek, položte nůž a vidličku na talíř křížem, rukojetí co nejvíc rozevřené.

  1. Ukončení jídla

Máte-li dost a cítíte se plně zasyceni, odložte příbor na stranu, napříč vpravo, čímž dáte najevo, že jste dojedli.

  1. Ulamování chleba

Z chleba si jen ulamujte potřebná sousta nebo si jím pomáhejte nabrat na vidličku jídlo, k němuž nepotřebujete nůž. Platí to o každém pečivu. Vytřít jím talíř není nic proti bontonu.

  1. Uvízne-li vám kousek jídla mezi zuby

Nikdy se ho nesnažte se ho vypáčit u stolu, ale vezměte si párátko a poodejděte na toaletu, kde budete mít na osvobozující operaci klid, aniž byste se chlubili stavem svého chrupu.

   10. Používání ubrousku

Pokud máte na stole látkový ubrousek, před konzumací pokrmů si ho položte na kolena. A před pitím nebo po jídle si s ním jemně utřete ústa. Po skončení stolování ho položte na stůl tak, aby skvrny od šťávy nápojů zůstaly složené uvnitř. Nachází-li se na stole papírový ubrousek, tak ten na kolena nepatří, mějte ho na stole a v závěru ho položte na talíř.