Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Využijte slevu na všechny bedny a truhly s dopravu zdarma jen do neděle. Více zde.

Belgické pralinky

Když se řekne "belgické pralinky", mnohým z nás se jistě vybaví originální dárková krabička s vynikajícími čokoládovými bonbóny, které jsou explozí pro náš jazyk a chuťové pohárky. Jsou výborné a plné překvapení, protože žádná taková čokoládová pralinka není stejná.

Ovšem než se do takové dárkové krabičky uloží jedna z čokoládových pralinek, předchází tomu celá řada činností, které úzce souvisejí s jejich výrobou. Jednou z nich je samozřejmě dovoz kakaových bobů, které se dovážejí do Evropy zejména z jižní a střední Ameriky. Málokdo ale ví, že se do Evropy přepraví ročně tisíce tun kakaových bobů, které jsou dopravovány v přepravních lodních kontejnerech, a do každého se vejde zhruba dvacet tun. Taková je v Evropě spotřeba čokolády! Mnozí ale také netuší, že pralinky z Belgie mají svůj původ spíše ve Švýcarsku, kam se přestěhoval i s rodinou jeden Belgičan, který se celý život věnoval čokoládě a obchodu s ní.

Ovšem ke zpracování kakaových bobů a následně k výrobě belgických pralinek je třeba šikovné ruce, mlsný jazyk a fantazie. Tyto pralinky jsou světově známou laskominou, kterou obdarováváme své nejbližší, přátele i známé, nebo si uděláme třeba jednou za měsíc radost sami pro sebe. Není tím co zkazit, protože belgické pralinky jsou známé svou vytříbenou chutí, jemností a dokonalostí. Už jen to, že dostaneme od někoho krabičku z těmito čokoládičkami vykouzlí úsměv na naší tváři. A což pak ochutnání tohoto doslova mistrovského díla. Pralinky mají tu zvláštnost, že jsou plněny nejrůznějšími náplněmi, které společně s čokoládou tvoří dokonalou chuť. Jsou také v nejrůznějších tvarech a v mnohých manufakturách se čokoláda prakticky lije do formiček, kde po ztuhnutí můžeme najít dokonce třeba znak té či oné manufaktury, která bonbóny vyrobila. Ručně vyráběné pralinky tak dávají svému původu ještě větší originálnost. Dokonce existují manufaktury, kde si můžeme podle sebe vytvořit vlastní pralinky a vznikne nám tak ten nejoriginálnější dárek pro své nejbližší.

K náplním pralinek patří nejrůznější druhy krémů od kávové příchuti, kakaové či smetanové, přes likérovou, ovocnou i griliášovou až po oříškovou či pistáciovou. Také se uvnitř belgických pralinek může objevit kapka brandy, whiskey nebo vaječného koňaku, což velice rádi někdy po tajnu mlsají i naše babičky. Výběr je skutečně veliký a také záleží na vkusu a na našem mlsném jazyku. Od okamžiku kdy se Belgičané, jak sami říkají, „dostali k chuti“, experimentují s náplněmi pralinek a belgičtí mistři čokolády se nebojí takových experimentů, jako je třeba pralinka s wasabi nebo nejrůznější bylinky. Belgická čokoláda je však nejen díky své originalitě považována za nejlepší na světě. To ovšem musí posoudit jen zákazník.

K belgickým pralinkám také patří i dokonalý a originální obal. Každá pralinka by měla být zabalena zvlášť nebo alespoň dobře oddělena od ostatních. Pokud budeme obdarováni právě takovou specialitou, jakou jsou belgické sladkosti, jistě si ji budeme vychutnávat všemi smysly, protože není umění smlsnout celou krabičku čokoládových bonbónů najednou, ale vychutnat si jeden bonbón po druhém, abychom mohli utěšit své chuťové pohárky nebo svůj mlsný jazyk. A jako dárek jsou belgické pralinky jistě vhodným dárkem, kterým nic nezkazíme. Ostatně zvedněte ruku, kdo nemá rád čokoládu nebo ji alespoň nemlsá alespoň jednou za týden!