Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Využijte slevu na všechny bedny a truhly s dopravu zdarma jen do neděle. Více zde.

Vysoce kvalitní olivy Kalamata s peckou

Manboxeo – naše produkty: Produkt #14 – Olivy Kalamata s peckou

Vysoce kvalitní olivy z Řecka najdete v naší Bedně pro vinaře a to jak v malém tak i velkém provedení. Tato odrůda je nejžádanější na světě a je to ideální delikatesa k vínu. Výborné velké olivy plné dužiny jsou z řecké oblasti Kalamata, které jsou typické svým podlouhlým mandlovitým tvarem a velmi malou špičatou peckou. Jsou šťavnaté a pevné, svou typickou vůní připomínají čerstvě posečenou trávu. Výtečné jsou jak k samotnému vínu, tak jejich masitost vynikne i na pizze, v těstovinách nebo v salátech. Výtečná je kombinace se suchým červeným vínem. Jsou ručně sbírané, tříděné a zpracované podle řecké tradice.

Olivy Kalamata s peckou

Olivy Kalamata s peckou

Kalamata je řecké město, která se nachází v jižní části poloostrova. Pouze olivy z této oblasti mají speciální status, ktery schvalila Evropská unie a mohou mít značku označující olivy Kalamata. Jejich hlavní odlišností je, že jsou až dvakrát větší než běžné olivy. To je dáno tím, že při pěstování jsou dodržovány přísné postupy. Musí mít ty nejlepší podmínky a mohou růst jen při vysokých teplotách a na přímém slunci, zároveň jsou po jedné sbírány a nesmí se strhávat ze stromu stroji.

Existují dvě metody při přípravě těchto speciálních oliv, známé jako krátká a dlouhá metoda. Krátká metoda se vyznačuje tím, že jsou olivy ponořeny do vody nebo slaného nálevu a zde se nechají vyluhovat přibližně týden. Poté je do nálevu přidán vinný ocet, trochu olivového oleje a nakonec plátky citronu. Olivy jsou často nařezány, aby se snížila doba nálevu. Dlouhá metoda je metoda, která nezahrnuje proces naříznutí oliv, tím pádem musí být olivy v nálevu delší dobu, to může být až tři měsíce. Výhodou dlouhé metody je to, že hladiny polyfenolů zůstávají v olivách, což jim dodává mírně nahořklou příchuť.

Olivy jsou spolu se sýry tou nejlepší pochoutkou, kterou si k vínu můžete dopřát. Olivy jsou navíc ovoce, tudíž je to potravina mnohem zdravější než sýr!