Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Oslavte s námi Oktoberfest. Skvělé pivní NOVINKY, akce 1+1 zdarma a doprava zdarma. Více zde.

Speciální káva Indonesia Sulawesi Kalossi

Manboxeo – naše produkty: Produkt #13 – 100% arabika káva Indonesia Sulawesi Kalossi

Indosnesia

Indonesia Sulawesi Kalossi

V naší zbrusu nové Bedně pro kafaře najdete speciální kávu té nejlepší chutě přímo ze Sumatry. Dvě z nejlepších a nejznámějších káv na světě pochází ze Sumatry: Mandhelding a Ankola. Obě se zpracovávají za sucha a rostou ve středozápadní Sumatře, poblíž přístavu Pandang v nadmořských výškách od 800 do 1500 metrů. Sulawesi Kalossi, které najdete v naší bedně je silnější, bez kyselosti a v chuti můžeme cítit čokoládové tóny. Aroma je výrazné a typicky kávové.

V Indonésii na ostrově Sulawesi se většina kávy pěstuje v hornatých oblastech na jihozápadě ostrova v oblasti zvané Toraja podle původních obyvatel této oblasti. Kromě tohoto názvu se pro označení místí kávy také často používá jméno Kalossi podle blízkého města. Káva se pěstuje jak na větších plantážích, tak i na malých rodinných farmách a je většinou zpracovávána mokrou metodou. Velká část místních pěstitelů zpracovává zrna polo-suchým procesem, který není příliš rozšířený, ale poskytuje kávě její velmi osobitou chuť. Zpracování probíhá tak, že se vnější slupka kávového plodu odstraní jako v mokrém způsobu, ale lepivé zbytky ovoce se nechá na zrnu zaschnout a odstraní se mechanicky až později spolu s pergamenovou slupkou.

Na Sulawesi je káva jen vedlejším příjmem, není to ve zdejším zemědělství prioritní plodina. Pěstují ji jednotlivé rodiny u domů a po sběru ji prodávají lokálním nákupčím. Ti se pak postarají o další zpracování. Je relativně těžce dostupná, protože se jí vyprodukuje velice málo (jen asi 70 tis. pytlů) a zároveň je mimo trasu obchodníků s kávou, což prodražuje její dopravu a zvedá tak cenu. Na první pohled nemusí vůbec působit lákavě, často mívá polámaná, různě velká zrna a nerovnoměrnou barvu, ale o jejích chuťových kvalitách není třeba pochybovat. Má velice komplexní chuťový profil, díky metodě zpracování má plné, těžké tělo s nízkou aciditou a zemitými tóny. Díky své příjemné hořkosti a plné chuti vynikne i s mlékem.