16 Perfektních receptů na grilování: maso, ryby i zelenina
Grilování je nejen oblíbenou letní aktivitou, ale také skvělou příležitostí, jak ukázat vaše kulinářské schopnosti. Ať už máte chuť na šťavnaté maso, čerstvé ryby nebo křupavou zeleninu, s našimi recepty dokážete okouzlit všechny hosty a potěšit chuťové buňky všech na grilovačce.
Kuřecí maso
Grilovaná kuřecí prsa s bylinkovým máslem
Kuřecí prsa s bylinkovým máslem jsou jednoduchá na přípravu a díky bylinkovému máslu získají bohatou a lahodnou chuť.
Ingredience:
- 4 kuřecí prsa
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petržel, tymián, rozmarýn)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Smíchejte změklé máslo s nasekanými bylinkami a česnekem.
- Kuřecí prsa osolte a opepřete.
- Předehřejte gril na střední teplotu a grilujte prsa 6-7 minut z každé strany.
- Na hotová prsa položte plátek bylinkového másla a nechte rozpustit.
Kuřecí špízy s ananasem a paprikou
Kombinace kuřecího masa, sladkého ananasu a barevné papriky je ideální pro letní grilování a osvěžující chuť.
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 ananas
- 2 červené papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Kuřecí prsa, ananas a papriky nakrájejte na kousky.
- Smíchejte olivový olej se sójovou omáčkou, osolte a opepřete.
- Navlékněte na špejle střídavě kuřecí maso, ananas a papriku.
- Grilujte na střední teplotě 10-12 minut.
Hovězí a vepřové maso
Steak z hovězí svíčkové
Hovězí svíčková je klasikou, která nikdy nezklame. Marináda dodá masu hlubokou chuť a zvýrazní jeho šťavnatost.
Ingredience:
- 2 steaky z hovězí svíčkové (každý cca 200 g)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Smíchejte olivový olej, nasekaný česnek a rozmarýn.
- Steaky osolte a opepřete, poté potřete marinádou.
- Nechte marinovat alespoň 30 minut.
- Předehřejte gril na vysokou teplotu a grilujte steaky 4-5 minut z každé strany pro medium rare.
Vepřová žebra s medovou glazurou
Sladká a pikantní medová glazura dodá žeberům neodolatelnou chuť, kterou ocení každý milovník masa.
Ingredience:
- 1 kg vepřových žeber
- 4 lžíce medu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce jablečného octa
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Smíchejte med, sójovou omáčku, kečup a jablečný ocet.
- Žebra osolte a opepřete.
- Předehřejte gril na střední teplotu a žebra grilujte 20 minut, poté potřete glazurou a grilujte dalších 10 minut.
Grilované vepřové kotlety s jablečným ciderem
Kotlety marinované v jablečném cideru získají jedinečnou sladko-kyselou chuť, která je velmi osvěžující.
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety
- 200 ml jablečného cideru
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce hořčice
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Smíchejte cider, med a hořčici.
- Kotlety osolte a opepřete, poté naložte do marinády a nechte marinovat alespoň 1 hodinu.
- Předehřejte gril na střední teplotu a grilujte kotlety 5-6 minut z každé strany.
Hovězí burgery s karamelizovanou cibulkou
Domácí hovězí burgery jsou vždy hitem. Karamelizovaná cibulka dodá burgerům sladkou a bohatou chuť.
Ingredience:
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 hamburgerové housky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Cibule nakrájejte na tenké plátky a smažte na olivovém oleji na střední teplotě, dokud nezkaramelizují.
- Mleté maso osolte a opepřete, vytvořte 4 placky.
- Grilujte na střední teplotě 5-6 minut z každé strany.
- Podávejte v houskách s karamelizovanou cibulkou.
BBQ žebra s domácí BBQ omáčkou
Domácí BBQ omáčka dodá žebrům bohatou chuť. Tento recept je ideální pro milovníky sladkých a kouřových chutí.
Ingredience:
- 1 kg vepřových žeber
- 200 ml kečupu
- 50 ml jablečného octa
- 3 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce hořčice
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Smíchejte kečup, jablečný ocet, hnědý cukr, worcesterskou omáčku a hořčici.
- Žebra osolte a opepřete, potřete BBQ omáčkou.
- Předehřejte gril na střední teplotu a grilujte 20 minut, poté potřete další vrstvou omáčky a grilujte dalších 10 minut.
Ryby a mořské plody
Grilovaný losos s citronem a koprem
Losos je ideální rybou na grilování. Citron a kopr dodají rybě svěží a lehkou chuť.
Ingredience:
- 4 filety lososa
- 1 citron
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Lososa osolte a opepřete, pokapejte olivovým olejem.
- Na filety položte plátky citronu a posypte koprem.
- Předehřejte gril na střední teplotu a grilujte lososa 6-8 minut.
Krevety na grilu s česnekem a chilli
Rychlý a chutný recept, který přináší nádech exotiky. Krevety jsou hotové během pár minut a chutnají skvěle.
Ingredience:
- 500 g krevety
- 4 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Smíchejte olivový olej, nasekaný česnek a chilli papričky.
- Krevety osolte a opepřete, poté potřete marinádou.
- Předehřejte gril na vysokou teplotu a grilujte krevety 2-3 minuty z každé strany.
Grilovaný pstruh s bylinkovým máslem
Pstruh je další skvělou rybou na grilování. Bylinkové máslo dodá rybě svěží a plnou chuť.
Ingredience:
- 4 pstruzi
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekaných bylinek (petržel, tymián)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Smíchejte změklé máslo s nasekanými bylinkami a česnekem.
- Pstruhy osolte a opepřete, potřete bylinkovým máslem.
- Předehřejte gril na střední teplotu a grilujte 6-8 minut z každé strany.
Grilovaný tuňák s mangovou salsou
Tuňák je ryba, která se griluje velmi rychle. Podávejte ho s čerstvou mangovou salsou pro osvěžující chuť.
Ingredience:
- 2 filety tuňáka
- 1 mango
- 1 červená cibule
- 1 limetka
- 2 lžíce nasekaného koriandru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Mango nakrájejte na malé kostičky, smíchejte s nasekanou cibulí, limetkovou šťávou a koriandrem.
- Tuňáka osolte a opepřete, pokapejte olivovým olejem.
- Grilujte na vysoké teplotě 2-3 minuty z každé strany.
- Podávejte s mangovou salsou.
Zelenina a houby
Grilované lilky s fetou a bylinkami
Lilky jsou skvělou zeleninou na grilování. Feta a bylinky dodají pokrmu výraznou a plnou chuť.
Ingredience:
- 2 lilky
- 100 g feta sýru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce nasekaných bylinek (petržel, tymián)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Lilky nakrájejte na plátky a potřete olivovým olejem.
- Grilujte na střední teplotě 3-4 minuty z každé strany.
- Na hotové lilky položte kousky fetty a posypte bylinkami.
Portobello houby plněné sýrem a špenátem
Plněné portobello houby jsou vynikající vegetariánskou alternativou k masu. Kombinace sýra a špenátu je neodolatelná.
Ingredience:
- 4 portobello houby
- 100 g špenátu
- 100 g ricotty
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Smíchejte špenát, ricottu, nasekaný česnek a olivový olej.
- Očistěte houby a odstraňte nohy.
- Naplňte houby směsí a grilujte na střední teplotě 5-7 minut.
Grilovaná kukuřice s limetkou a parmazánem
Kukuřice na grilu je klasika. Limetková šťáva a nastrouhaný parmazán jí dodají šmrnc a jedinečnou chuť.
Ingredience:
- 4 klasy kukuřice
- 1 limetka
- 50 g parmazánu
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Kukuřici potřete máslem a osolte.
- Grilujte na střední teplotě 10-15 minut, pravidelně otáčejte.
- Pokapejte limetkovou šťávou a posypte nastrouhaným parmazánem.
Grilovaná cuketa s česnekem a parmazánem
Cuketa na grilu je jednoduchá a chutná. Ochuťte ji česnekem a posypte parmazánem pro dokonalý zážitek.
Ingredience:
- 2 cukety
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g parmazánu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Cukety nakrájejte na plátky, potřete olivovým olejem a osolte.
- Grilujte na střední teplotě 3-4 minuty z každé strany.
- Posypte nasekaným česnekem a nastrouhaným parmazánem.
Grilovaný ananas s medem a skořicí
Sladká tečka na závěr. Ananas s medem a skořicí je lahodný dezert, který je jednoduchý na přípravu.
Ingredience:
- 1 ananas
- 3 lžíce medu
- 1 lžička skořice
Postup:
- Ananas oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Potřete medem a posypte skořicí.
- Grilujte na střední teplotě 5-6 minut z každé strany.
Už máte vybráno menu na vaši příští grilovačku? Teď zbývá už jenom obvolat blízké, rozpálit gril a pustit se do toho! A pokud máte nějaké vlastní tipy na lahodné dezerty, rádi je uslyšíme.