Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Využijte slevu na všechny bedny a truhly s dopravu zdarma jen do neděle. Více zde.

16 Perfektních receptů na grilování: maso, ryby i zelenina

Datum: 2. 7. 2024
8 minut čtení

Grilování je nejen oblíbenou letní aktivitou, ale také skvělou příležitostí, jak ukázat vaše kulinářské schopnosti. Ať už máte chuť na šťavnaté maso, čerstvé ryby nebo křupavou zeleninu, s našimi recepty dokážete okouzlit všechny hosty a potěšit chuťové buňky všech na grilovačce.  

Recepty 1

Kuřecí maso 

 

Grilovaná kuřecí prsa s bylinkovým máslem

Kuře 1

Kuřecí prsa s bylinkovým máslem jsou jednoduchá na přípravu a díky bylinkovému máslu získají bohatou a lahodnou chuť. 

Ingredience: 

  • 4 kuřecí prsa 
  • 100 g másla 
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petržel, tymián, rozmarýn) 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Smíchejte změklé máslo s nasekanými bylinkami a česnekem. 
  • Kuřecí prsa osolte a opepřete. 
  • Předehřejte gril na střední teplotu a grilujte prsa 6-7 minut z každé strany. 
  • Na hotová prsa položte plátek bylinkového másla a nechte rozpustit. 

 

Kuřecí špízy s ananasem a paprikou

Kuře 2

Kombinace kuřecího masa, sladkého ananasu a barevné papriky je ideální pro letní grilování a osvěžující chuť. 

Ingredience: 

  • 500 g kuřecích prsou 
  • 1 ananas 
  • 2 červené papriky 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 2 lžíce sójové omáčky 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Kuřecí prsa, ananas a papriky nakrájejte na kousky. 
  • Smíchejte olivový olej se sójovou omáčkou, osolte a opepřete. 
  • Navlékněte na špejle střídavě kuřecí maso, ananas a papriku. 
  • Grilujte na střední teplotě 10-12 minut. 

 

Hovězí a vepřové maso 

 

Steak z hovězí svíčkové

Steak

Hovězí svíčková je klasikou, která nikdy nezklame. Marináda dodá masu hlubokou chuť a zvýrazní jeho šťavnatost. 

Ingredience: 

  • 2 steaky z hovězí svíčkové (každý cca 200 g) 
  • 3 lžíce olivového oleje 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Smíchejte olivový olej, nasekaný česnek a rozmarýn. 
  • Steaky osolte a opepřete, poté potřete marinádou. 
  • Nechte marinovat alespoň 30 minut. 
  • Předehřejte gril na vysokou teplotu a grilujte steaky 4-5 minut z každé strany pro medium rare. 

 

Vepřová žebra s medovou glazurou

Žebra

Sladká a pikantní medová glazura dodá žeberům neodolatelnou chuť, kterou ocení každý milovník masa. 

Ingredience: 

  • 1 kg vepřových žeber 
  • 4 lžíce medu 
  • 3 lžíce sójové omáčky 
  • 2 lžíce kečupu 
  • 1 lžíce jablečného octa 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Smíchejte med, sójovou omáčku, kečup a jablečný ocet. 
  • Žebra osolte a opepřete. 
  • Předehřejte gril na střední teplotu a žebra grilujte 20 minut, poté potřete glazurou a grilujte dalších 10 minut. 

 

Grilované vepřové kotlety s jablečným ciderem

Kotleta

Kotlety marinované v jablečném cideru získají jedinečnou sladko-kyselou chuť, která je velmi osvěžující. 

Ingredience: 

  • 4 vepřové kotlety 
  • 200 ml jablečného cideru 
  • 2 lžíce medu 
  • 1 lžíce hořčice 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Smíchejte cider, med a hořčici. 
  • Kotlety osolte a opepřete, poté naložte do marinády a nechte marinovat alespoň 1 hodinu. 
  • Předehřejte gril na střední teplotu a grilujte kotlety 5-6 minut z každé strany. 

 

Hovězí burgery s karamelizovanou cibulkou

Burgery

Domácí hovězí burgery jsou vždy hitem. Karamelizovaná cibulka dodá burgerům sladkou a bohatou chuť. 

Ingredience: 

  • 500 g mletého hovězího masa 
  • 2 cibule 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 4 hamburgerové housky 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Cibule nakrájejte na tenké plátky a smažte na olivovém oleji na střední teplotě, dokud nezkaramelizují. 
  • Mleté maso osolte a opepřete, vytvořte 4 placky. 
  • Grilujte na střední teplotě 5-6 minut z každé strany. 
  • Podávejte v houskách s karamelizovanou cibulkou. 

 

BBQ žebra s domácí BBQ omáčkou

BBQ

Domácí BBQ omáčka dodá žebrům bohatou chuť. Tento recept je ideální pro milovníky sladkých a kouřových chutí. 

Ingredience: 

  • 1 kg vepřových žeber 
  • 200 ml kečupu 
  • 50 ml jablečného octa 
  • 3 lžíce hnědého cukru 
  • 2 lžíce worcesterské omáčky 
  • 1 lžíce hořčice 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Smíchejte kečup, jablečný ocet, hnědý cukr, worcesterskou omáčku a hořčici. 
  • Žebra osolte a opepřete, potřete BBQ omáčkou. 
  • Předehřejte gril na střední teplotu a grilujte 20 minut, poté potřete další vrstvou omáčky a grilujte dalších 10 minut. 

 

Ryby a mořské plody 

 

Grilovaný losos s citronem a koprem

Losos

Losos je ideální rybou na grilování. Citron a kopr dodají rybě svěží a lehkou chuť. 

Ingredience: 

  • 4 filety lososa 
  • 1 citron 
  • 2 lžíce nasekaného kopru 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Lososa osolte a opepřete, pokapejte olivovým olejem. 
  • Na filety položte plátky citronu a posypte koprem. 
  • Předehřejte gril na střední teplotu a grilujte lososa 6-8 minut. 

 

Krevety na grilu s česnekem a chilli

Krevety

Rychlý a chutný recept, který přináší nádech exotiky. Krevety jsou hotové během pár minut a chutnají skvěle. 

Ingredience: 

  • 500 g krevety 
  • 4 stroužky česneku 
  • 2 chilli papričky 
  • 3 lžíce olivového oleje 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Smíchejte olivový olej, nasekaný česnek a chilli papričky. 
  • Krevety osolte a opepřete, poté potřete marinádou. 
  • Předehřejte gril na vysokou teplotu a grilujte krevety 2-3 minuty z každé strany. 

 

Grilovaný pstruh s bylinkovým máslem

Pstruh

Pstruh je další skvělou rybou na grilování. Bylinkové máslo dodá rybě svěží a plnou chuť. 

Ingredience: 

  • 4 pstruzi 
  • 100 g másla 
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce nasekaných bylinek (petržel, tymián) 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Smíchejte změklé máslo s nasekanými bylinkami a česnekem. 
  • Pstruhy osolte a opepřete, potřete bylinkovým máslem. 
  • Předehřejte gril na střední teplotu a grilujte 6-8 minut z každé strany. 

 

Grilovaný tuňák s mangovou salsou

Tuňák

Tuňák je ryba, která se griluje velmi rychle. Podávejte ho s čerstvou mangovou salsou pro osvěžující chuť. 

Ingredience: 

  • 2 filety tuňáka 
  • 1 mango 
  • 1 červená cibule 
  • 1 limetka 
  • 2 lžíce nasekaného koriandru 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Mango nakrájejte na malé kostičky, smíchejte s nasekanou cibulí, limetkovou šťávou a koriandrem. 
  • Tuňáka osolte a opepřete, pokapejte olivovým olejem. 
  • Grilujte na vysoké teplotě 2-3 minuty z každé strany. 
  • Podávejte s mangovou salsou. 

 

Zelenina a houby 

 

Grilované lilky s fetou a bylinkami

Lilek

Lilky jsou skvělou zeleninou na grilování. Feta a bylinky dodají pokrmu výraznou a plnou chuť. 

Ingredience: 

  • 2 lilky 
  • 100 g feta sýru 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 2 lžíce nasekaných bylinek (petržel, tymián) 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Lilky nakrájejte na plátky a potřete olivovým olejem. 
  • Grilujte na střední teplotě 3-4 minuty z každé strany. 
  • Na hotové lilky položte kousky fetty a posypte bylinkami. 

 

Portobello houby plněné sýrem a špenátem

Portobello

Plněné portobello houby jsou vynikající vegetariánskou alternativou k masu. Kombinace sýra a špenátu je neodolatelná. 

Ingredience: 

  • 4 portobello houby 
  • 100 g špenátu 
  • 100 g ricotty 
  • 1 stroužek česneku 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Smíchejte špenát, ricottu, nasekaný česnek a olivový olej. 
  • Očistěte houby a odstraňte nohy. 
  • Naplňte houby směsí a grilujte na střední teplotě 5-7 minut. 

 

Grilovaná kukuřice s limetkou a parmazánem

Kukuřice

Kukuřice na grilu je klasika. Limetková šťáva a nastrouhaný parmazán jí dodají šmrnc a jedinečnou chuť. 

Ingredience: 

  • 4 klasy kukuřice 
  • 1 limetka 
  • 50 g parmazánu 
  • 2 lžíce másla 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Kukuřici potřete máslem a osolte. 
  • Grilujte na střední teplotě 10-15 minut, pravidelně otáčejte. 
  • Pokapejte limetkovou šťávou a posypte nastrouhaným parmazánem. 

 

Grilovaná cuketa s česnekem a parmazánem

Cuketa

Cuketa na grilu je jednoduchá a chutná. Ochuťte ji česnekem a posypte parmazánem pro dokonalý zážitek. 

Ingredience: 

  • 2 cukety 
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 50 g parmazánu 
  • Sůl a pepř podle chuti 

Postup: 

  • Cukety nakrájejte na plátky, potřete olivovým olejem a osolte. 
  • Grilujte na střední teplotě 3-4 minuty z každé strany. 
  • Posypte nasekaným česnekem a nastrouhaným parmazánem. 

 

Grilovaný ananas s medem a skořicí

Ananas

Sladká tečka na závěr. Ananas s medem a skořicí je lahodný dezert, který je jednoduchý na přípravu. 

Ingredience: 

  • 1 ananas 
  • 3 lžíce medu 
  • 1 lžička skořice 

Postup: 

  • Ananas oloupejte a nakrájejte na plátky. 
  • Potřete medem a posypte skořicí. 
  • Grilujte na střední teplotě 5-6 minut z každé strany. 

 

Už máte vybráno menu na vaši příští grilovačku? Teď zbývá už jenom obvolat blízké, rozpálit gril a pustit se do toho! A pokud máte nějaké vlastní tipy na lahodné dezerty, rádi je uslyšíme. 

Vychytat grilování

Další zajímavé články

Děti se kromě Vánoc každoročně těší také na svatého Mikuláše, který jim společně s čertem a andělem přinese nadílku. Podle toho, zda byly hodné nebo zlobivé, je čekají buďto sladkosti nebo uhlí. Aby si ale svůj balíček zasloužily, musejí přijít s nějakou básničkou nebo písničkou. Některé z nich jsou oblíbené napříč generacemi. Pojďte se s námi podívat, které to jsou a kde se vlastně tahle tradice vzala.

Hezký obal je důležitou součástí dávání dárků. Jak je ale zabalit kreativně? Tady máte pár tipů, jak zabalit dárky tak, aby dobře vypadaly a vy jste nepřišli během procesu o nervy.

Kdy a jak vznikly Vánoce, proč se jí k večeři kapr a kdo vymyslel první stromeček? Vše najdete v našem vánočním článku.