Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Vánoční slevy na bedny a truhly + doprava zdarma. Více zde.

4 Tipy: Co si můžete vyrobit na Vánoce?

Datum: 30. 10. 2024
5 minut čtení

Vánoce probouzí tvořivého ducha i v těch největších odpůrcích ručních prací. Pokud i vy patříte do této skupiny, nebo naopak tvoření milujete a chcete si ho užít s kamarádkami či dětmi, poslouží vám jako inspirace naše skvělé tipy. Můžou být krásným doplňkem k ostatním vánočním dárkům, které nadělujete. 

Sirup na svařák a domácí likér 

Začneme receptem na vánoční palivo pro dospělé, aby se vám lépe tvořilo. Prozradíme vám,jak si vyrobit sirup, který vám ulehčí přípravu svařáku. A přidáme tip na výborný likér podobající se tradičnímu Baileys. 

Recept na sirup na svařák

Přísady na 1 litr sirupu: 

1 kg cukru krystal
1 l vody
30 g celé skořice
25 g badyánu
10 g nového koření
kůra z 1 pomeranče a 1 citronu

Postup: 

Cukr nechte v hrnci rozpustit bez míchání na středním plameni. Můžete ho před zahřátím podlít vodou, aby se vám v hrnci nepřichytil. Jakmile se cukr začne rozpouštět, stáhněte teplotu a počkejte, až zezlátne. Aby vám vzniklý karamel neztmavl a nezhořkl, bude to chtít trochu rychlosti a pořádného míchání. Poté karamel opatrně zalijte vodou a přiveďte k varu. Občas promíchejte a čekejte, dokud se sražený karamel ve vodě opět nerozpustí. 

Do bublajícího sirupu přisypte koření a kůru a vařte dalších zhruba 5 minut. Hotový sirup nechte přes noc odstát a přeceďte do lahví. Pro přípravu svařáku ho pak stačí rozmíchat s vínem v poměru 2 dcl vína na 30 ml sirupu. 

Recept na vánoční likér

Na zhruba 1,5 litru likéru potřebujete: 

0,5 l rumu (Nebojte se sáhnout po voňavějších třtinových rumech. Výsledek pak bude o to lepší.)
2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka
mandlový pudink
0,5 l mléka

Postup: 

Nejprve si uvařte mandlový pudink podle návodu na obalu. Pozor, neslaďte ho! 

Až pudink vychladne, odstraňte škraloup a přidejte karamelové kondenzované mléko. Pokud jste v obchodě sehnali pouze klasické kondenzované mléko, je nutné dát předtím vařit zavřené plechovky do hrnce s vodou. Vaření trvá cca 2 až 2,5 hodiny. 

Rozmixujte mandlový pudink s kondenzovaným mlékem dohladka tyčovým mixérem. Potom postupně přilévejte rum a mixujte, dokud vám nevznikne tekutý likér bez hrudek. Ten potom plňte přes jemné sítko do lahví a nechte stát v chladu a temnu po dobu 14 dní. 

Likér můžete poté přelít do menších ozdobných lahviček a věnovat ho někomu jako dárek.

Extra tip: Vylepšete si likér přidáním mleté vanilky nebo tonka fazolí. 

Vánoční hvězda z papírových sáčků na svačinu

Papírová vánoční hvězda je jednoduchá, rychlá a efektní. Zkuste to a přesvědčte se.

Připravte si: 

8 papírových sáčků
lepidlo
nůžky
jehlu a nit

Papírové sáčky slepte k sobě tak, že nanesete lepidlo na spodní okraj. Poté povedete lepidlem čáru kolmo nahoru po celé délce pytlíku, aby vám vznikla vrstva lepidla ve tvaru písmene T. Slepeným sáčkům ustřihněte horní rohy tak, aby vršek byl špičatý.

Následně do sáčků vystřihejte otvory, jako když vyrábíte papírovou sněhovou vločku. Poté sáčky opatrně rozevřete a slepte konce k sobě.

Jeden z paprsků hotové hvězdy prošije nití, abyste ji mohli zavěsit.