Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Využijte slevu na všechny bedny a truhly s dopravu zdarma jen do neděle. Více zde.

Lahodné jídlo a pití, které patří k podzimu

Datum: 21. 9. 2023
8 minut čtení

Podzim není jenom za dveřmi, ale už na ně hlasitě klepe. Listy pomalu začínají měnit barvu, a přestože zatím vládne babí léto, tak ráno i večer už teploty na šortky nejsou. Podzim ale nepřináší jenom chlad a sychravo. Pojí se s ním i spousta dobrot, které na podzim zrají a nejlíp chutnají v obležení opadaných listů. Pojďme se společně podívat na 8 nápojů a potravin, které dělají podzim chutnější a krásnější. 

1) Víno

Vínu holdovali naši předci po dlouhá milénia – například v biblickém příběhu o Noemovi se hlavní hrdina tímto nápojem opije po odlehnutí masivních záplav, které pokryli celý svět. První doložená historická zmínka o vínu je pak datována do roku 6000 př. K., v oblasti dnešní Gruzie.  

S podzimem se víno nerozdělitelně pojí. K raným podzimním dnům patří samozřejmě sladký burčák. Když se však ochladí, tak vyniknou zejména červená vína s výraznou citrusovou chutí.  

Náš tip: Bedna pro vinaře

Darujte (nejen) na podzim to nejlepší z českých vinic a k tomu vybrané slané i sladké pochoutky, díky kterým víno ještě lépe vynikne. V této bedně s páčidlem najde obdarovaný červené i bílé víno z jižní Moravy, kvalitní čokoládu či jedinečné sýrové vafle. Tento vinařský poklad ale musí nejdříve vlastní silou vypáčit! 

2) Zázvor

Kořen Zázvoru lékařského je, jak už název napovídá, oblíbenou součástí tradiční medicíny, kde se používá především jako lék na zažívací potíže. V dnešní době si ale zázvor získal popularitu díky schopnosti rozehrát naše chuťové buňky.

Příjemně peprná chuť zázvoru perfektně funguje jako protijed pro deštivé chladné dny. Vychutnat si ho můžete v tradičních dezertech (od perníku po zázvorky), ale rozhodně také nesmí chybět například v thajském kari. Nejlépe však podle nás chutná nastrouhaný v čaji s citronem.

Náš tip: Výhodný set ručně sbíraných sypaných čajů

A když čaj, tak pořádný! Tento výhodný set obsahuje vybrané čaje s bohatým aroma i chutí. Uvařit si můžete například oblíbený jasmínový čaj, vitamínovou bombu s bobulkami goji nebo vyloženě podzimní šálek s chutí švestky a vanilky. 

3) Zavařeniny

Podzim je období, kdy dozrává klasické středoevropské ovoce, jako jsou jablka či hrušky a také zrají nejrůznější ořechy. Co se nesní po sklizni se pak tradičně zavařuje. V moderních supermarketech sice najdeme čerstvé ovoce po celý rok, ale ani tak bychom neměli na zavařeniny zanevřít.

Kvalitní džemy, marmelády nebo kompoty totiž představují skvělý způsob, jak si zdravě osladit život. Zavařeniny podporují trávení, mají vysoký obsah vlákniny, a i přes přidaný cukr se jedná o menší kalorickou nálož než jiné sladkosti.

Náš tip: Pomerančová zavařenina s příměsí 12leté whisky

Svěží pomerančová zavařenina vyladěná pravou skotskou single malt whisky Bowmore, zrající 12 let v dubových sudech. Vyrobeno z čerstvých pomerančů té nejvyšší kvality, pozvolným vařením na měděných pánvích. Dokonalost, kterou musíte ochutnat. 

4) Čokoláda 

Čokoláda pochází z jižní Ameriky, kde ji Mayové a Olmékové po staletí pili v rámci náboženských či medicínských rituálů. A není se čemu divit. Kvalitní čokoláda totiž může být opravdu božská a zároveň je plná antioxidantů i důležitých minerálů.

Na podzim si ji nejlépe vychutnáte v její horké podobě, se šlehačkou a třeba i příměsí perníkového koření. Při výběru čokolády ale dbejte na to, aby se obsah kakaa pohyboval alespoň nad 50 % (nad 80 pak může být pro mnoho lidí až příliš hořká).

Náš tip: Truhla plná čokolády

Truhla až k prasknutí narvaná luxusními čokoládovými delikatesami. Ze které bude mít radost každá správná čokoholička. Než se ale dostane ke sladké odměně, bude muset odhalit kód zámku pomocí přiložené šifry nebo na zámek vzít elegantní pilku na železo. 

5) Kachní maso a zvěřina

Na podzim se pořádají hony i výlovy. Podzimní tabule tak obsahuje velké množství přírodního bohatství, kterého je po zbytek roku nedostatek. Patří sem nejrůznější zvěřina, ryby ale také kachny, jejichž období lovu začíná v září a končí v listopadu.

Česká kuchyně zná velké množství kachních receptů, kterými je vyhlášená. Jak chutná kachna nejlíp? Nikdy vás nezklame kachní maso konfitované (neboli dlouze pečené ve vlastním tuku) a samozřejmě s knedlíky a zelím.

Náš tip: Trhané kachní maso konfitované na tymiánu

Prvotřídní pomalu vařené kachní maso, jemný kachní tuk, jedlá sůl a trocha tymiánu. To je vše, co stačí k vytvoření delikatesy, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat. Trhané maso si nejlépe vychutnáte jen na kousku křupavého pečiva.

6) Hrušky

Dokud jsme nemohli do obchodu pro pomeranče, tak hrušky fungovaly jako podzimní obrana před nemocemi. Mají v sobě totiž velké množství vitamínu C i další prospěšné látky jako draslík, hořčík či vitamíny B a K.

Samozřejmě hrušky také výborně chutnají. Ovšem pozor, opravdu se vyplatí si počkat až na podzim, protože nezralé hrušky se velmi těžce tráví.

Náš tip: Anton Kaapl Hruškovice 47 %

Nezapomínejme ani na tekutou verzi hrušek! Tahle hruškovice patří k těm nejlepším pálenkám, jaké je možné si vychutnat. Okamžitě zaujme intenzivní vůní zralých hrušek, kterou následně doplní neobyčejně jemná chuť s extrémně dlouhým dozvukem. 

7) Švestky

Švestky, trnky, slivky. Ať už jim říkáme jakkoliv, se u nás tomuto namodralému ovoci skutečně daří a na podzim přicházejí pořádné švestkové hody. Kam s nimi? Do koláčů, do knedlíků, na povidla, a hlavně také do palíren, kde z nich vzniká životadárná slivovice.

Pokud si budete na švestkách pochutnávat jen tak, ze stromu, tak se navíc nemusíte bát, že přijdete o svoji štíhlou linii. Švestky totiž zrychlují metabolismus, mají nízký glykemický index (jsou tak vhodné i pro diabetiky) a pomáhají našemu trávení.

Náš tip: Navrátilova slivovica

Navrátilova pálenice má pro každý rok vyčleněno na prodej jen pár lahví této lahodné slivovice, kterou vám jako jeden z exkluzivních prodejců můžeme nabídnout. Slivovici vyrábí u Navrátilů tradičními způsoby již po desítky let a na její nepřekonatelné chuti je to znát. 

8) Chilli

Že se nejedná o zrovna tradiční potravinu? Možná zatím ne v našich luzích a hájích, ale jinde na podzim chilli papričky dozrávají a sklízejí se. Jedná se navíc o perfektní způsob, jak se ohřát v chladných dnech aspoň zevnitř.

Chilli také skvěle chutná ve spojení se spoustou ostatních podzimních dobrot, od čokolády, přes dýně až po skořici. A komu nestačí štiplavá chuť, tak toho snad přesvědčí antioxidační účinky a vysoký obsah vitamínů.

Náš tip: Loveboxeo plné chilli specialit

Co takhle si váš vztah trochu okořenit? Díky těmto výjimečným chilli pochoutkám zahoří láskou nejen srdce vaší drahé polovičky. Čeká na vás exploze chutí korunovaná opravdu pálivými chilli papričkami, která rozhodně nenechá nikoho chladným. 

Tak co, už víte, čím potěšíte na podzim svůj mlsný jazýček a svoje blízké? Pokud jste nenašli to pravé, tak nezoufejte. Na našich stránkách totiž po celý rok vybíráme delikatesy a vyrábíme originální dárky, které potěší v každém ročním období. Stačí si jen vybrat.

Další zajímavé články

Děti se kromě Vánoc každoročně těší také na svatého Mikuláše, který jim společně s čertem a andělem přinese nadílku. Podle toho, zda byly hodné nebo zlobivé, je čekají buďto sladkosti nebo uhlí. Aby si ale svůj balíček zasloužily, musejí přijít s nějakou básničkou nebo písničkou. Některé z nich jsou oblíbené napříč generacemi. Pojďte se s námi podívat, které to jsou a kde se vlastně tahle tradice vzala.

Hezký obal je důležitou součástí dávání dárků. Jak je ale zabalit kreativně? Tady máte pár tipů, jak zabalit dárky tak, aby dobře vypadaly a vy jste nepřišli během procesu o nervy.

Kdy a jak vznikly Vánoce, proč se jí k večeři kapr a kdo vymyslel první stromeček? Vše najdete v našem vánočním článku.