Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Nejlepší velikonoční nádivka a vše o ní

Datum: 23. 3. 2025
4 minuty čtení

Velikonoční nádivka je v mnoha domácnostech spolu s beránkem a mazancem tradičním svátečním pokrmem. Proč se dělá a jaký je ten správný recept na nejlepší velikonoční nádivku podle našich babiček? To hned zjistíte. 

Kde se vzala velikonoční nádivka 

Nadýchaná velikonoční nádivka plná bylinek a masa představuje již odpradávna symbol hojnosti, která přetrvá po celý rok. Nádivce se říká také řežábek, sekanina, svítek či hlavička. Hlavička proto, že dovnitř se dříve dávalo maso obrané z jehněčí nebo telecí hlavy. Častou součástí velikonoční nádivky bývalo také kůzlečí maso.

Dnes do ní dáváme obvykle uzené maso či slaninu, případně maso králičí. Zkusit ale můžete i tradičnější jehněčí variantu. Podle tradice ovlivňovala složení nádivky i doba, ve které se připravovala. Pokud se jedla ještě před Bílou sobotou, musela být z postních důvodů bez masa. Po uplynutí postní doby se pak mohla upéct masová varianta. 

Velikonoční nádivka se zpravidla peče ve formě slané buchy na plech, případně může být součástí kuřecí rolády. 

Co patří do nádivky? 

Kromě masa jsou podstatnou součástí nádivky také bylinky, a to především kopřiva. Mladé kopřivy jsou na jaře plné vitamínů a navíc dodají nádivce specifickou výraznou chuť. Další bylinkou využívanou do nádivek je pažitka a petrželka. Použít ale můžete také medvědí česnek, rukolu nebo špenát.

Nedílnou součástí nádivky jsou i rohlíky, housky nebo toustový chleba. A aby byla nadýchaná, je třeba dát dovnitř pořádně vyšlehané bílky. 

Recept na nejlepší velikonoční nádivku 

Potřebujete: 

30 g másla + na vymazání formy

7 rohlíků, ideálně pár dní starých

200 ml vlažného mléka (můžete částečně nahradit vývarem z uzeného)

400 g uzeného masa

2 hrsti kopřiv (lze nahradit medvědím česnekem)

hrst pažitky

hrst petržele

½ čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva

6 vajec

špetka muškátového oříšku

sůl

pepř

Postup: 

Předehřejte si troubu na 200 °C a vymaže si plech máslem. 

Rohlíky nakrájejte na kostičky. Vezměte vejce, oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte pevný sníh. Uzené maso uvařte a nakrájejte na kostičky. Kopřivy spařte horkou vodou, vymačkejte a nakrájejte.

Nakrájené rohlíky zalijte ve větší míse vlažným mlékem a nechte nasáknout. Poté je jemně vymačkejte, přebytečné mléko odlijte. Přidejte rozšlehané žloutky, uzené maso, rozpuštěné máslo, kopřivy, pažitku, petržel a prášek do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem podle chuti.

Do směsi opatrně přimíchejte vyšlehané bílky a přemístěte na plech. Pečte zhruba 30 minut, dokud nebude povrch nádivky dozlatova. Zda je nádivka uvnitř pořádně upečená, zjistíte pomocí špejle zapíchnuté doprostřed plechu.

Tip: Poměr masa i bylinek si můžete upravovat podle toho, jak moc máte dané přísady rádi.


Mladé kopřivy je dobré nasbírat na odlehlejším místě, které není blízko u silnice. Ideální je třeba louka za městem. 

Velikonoční nádivka: recept bez masa 

Omezujete maso, nebo vám přijede vegetariánská návštěva? Zkuste moderní recept na velikonoční nádivku bez masa s uzeným tofu.

Na nádivku do formy cca 20x20 cm potřebujete: 

3 rohlíky nebo housky, ideálně pár dní staré (můžou být i celozrnné špaldové)

40 ml neslazeného rostlinného mléka (doporučujeme mandlové)

1 balení uzeného tofu

4 vejce

2 lžíce lahůdkového droždí

menší pórek

hrst kopřiv

hrst pažitky

sůl

pepř

máslo na vymazání

Postup:

Předehřejte si troubu na 180 °C a vymaže si formu máslem. 

Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte rostlinným mlékem. Uzené tofu nastrouhejte nahrubo a přidejte ho k pečivu. Dále přidejte rozšlehané žloutky, nakrájený pórek, spařenou a nakrájenou kopřivu a nakrájenou pažitku. Osolte, opepřete a přimíchejte lahůdkové droždí. Na závěr opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. 

Směs přesuňte do vymazané formy a pečte cca 40 minut na 180 °C.

Doufáme, že se vám nádivka vydaří a bude skvělým pohoštěním pro rodinu a návštěvu nebo třeba odměnou pro koledníky.

Další zajímavé články

Den námořníků

Datum: 22. 6. 2025
5 minut čtení

Slyšeli jste někdy o tom, že se slaví Den námořníků? Každoročně připadá na 25. června a svým způsobem má připomínat důležitost lodní dopravy. Co dalšího symbolizuje a jak se slaví? Na to se společně podíváme.

Světový den rybářství se každoročně slaví 27. června. Tento den je věnován nejen profesionálním rybářům, ale také všem milovníkům rybaření po celém světě. Je to skvělá příležitost oslavit rybaření jako koníček, uctít přírodní zdroje a zvýšit povědomí o důležitosti ochrany vodních ekosystémů.

Bojíte se pátku 13. nebo vás nechává úplně klidnými a z žádných nešťastných událostí nemáte strach? A víte vlastně vůbec, proč je pátek 13. považován za smolný den? Jestli ne, pusťte se do čtení!