Tipy na skvělé valentýnské recepty
Rozhodli jste se překvapit vašeho muže nebo ženu romantickou valentýnskou večeří? Inspirujte se recepty, kterými svou drahou hladovou polovičku překvapíte a potěšíte.
Sestavte si valentýnské menu z našich rychlých receptů a vytvořte několikachodovou valentýnskou hostinu, aniž byste museli trčet hodiny v kuchyni. Mezi chody pak můžete svému partnerovi či partnerce naservírovat originální valentýnský dárek.
Lahodné předkrmy
Předkrm vás skvěle naladí na další chody, je jednoduchý a efektní. Našli jsme pro vás dokonalý recept pro masožravce i jedlíky.
Krevetová směs na bruschettě
Na 2 porce si připravte:
250 g syrových loupaných krevet
1 šalotka
1 česnek
150 g cherry rajčátek
30 ml suchého bílého vína - můžete vynechat
1 střední bagetu - ideálně nějakou lepší z pekárny, může být i celozrnná
citronová šťáva
sůl
pepř
chilli paprička
hladkolistá petržel
olivový olej
Postup:
Nejdřív si připravíme cherry rajčátka. Nakrájíme je na menší kousky, osolíme, opepřím, lehce zakápneme olivovým olejem a necháme odležet.
Na olivovém oleji si krátce orestujte najemno nakrájenou šalotku, na plátky nakrájený česnek a chilli papričku. Množství chilli volte podle toho, jak moc ostré jídlo máte rádi. Na pánev přidáme krevety, osolíme, opepříme a restujeme, dokud nezrůžoví. Poté přidáme do pánve nasekanou petrželku a lžíci másla. Následně zakápneme citronovou šťávou podle chuti a můžeme přilít i víno. Pořádně promícháme.
Bagetku nařežeme šikmo na plátky, potřeme obě strany olivovým olejem a opečeme na pánvi. Na ni pak dáme trošku omáčky z krevetové směsi, nasekaná rajčata a krevety.
Řepová pomazánka v barvě lásky
Na 1 várku si připravte:
1 bagetu - ideálně nějakou lepší z pekárny, může být i celozrnná
1 červenou řepu
200 g Lučiny nebo jiného měkkého sýra
100 g nastrouhaného tvrdého sýra, např. goudy
3 stroužky česneku
sůl
pepř
microgreens a vlašské ořechy na dozdobení
cukrářský pytlík na zdobení - nemusí být
Postup:
Nastrouhejte si syrovou řepu a smíchejte ji s Lučinou, nasrouhaným sýrem a utřeným nebo nastrouhaným česnekem. Vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Znovu promíchejte.
Bagetu si nakrájejte šikmo na plátky a namažte řepovou pomazánkou. Můžete ji na bagetu nanést pomocí vidličky a udělat na ní varhánky. Velmi hezky bude vypadat pomazánka aplikovaná na bagetu pomocí cukrářského sáčku. Buď můžete udělat několik „bobíků” vedle sebe, nebo vlnovku po celé ploše bagetky.
Namazanou bagetku dozdobte pomocí microgreens a vlašských ořechů. Můžete použít také rukolu nebo granátové jablko.
Dokonalý hlavní chod
Jako hlavní chod doporučujeme něco lehčího naservírovaného po menších porcích. Ať máte místo ještě na dezert.
Marry me chicken — Kuře, se kterým zaválíte
Na 2 porce si připravte:
4 kuřecí prsa bez kůže
2 stroužky česneku
1 lžíci tymiánu
1 lžičku paprikových vloček
3/4 hrnku kuřecího vývaru
1/2 hrnku smetany ke šlehání
1/2 hrnku nakrájených sušených rajčat
1/4 hrnku strouhaného parmezánu
olivový olej
sůl
pepř
Postup:
Na pánvi si rozehřejte olej a osmažte osolená a opepřená kuřecí prsa z obou stran. Poté je přendejte do zapékací misky a polovinu tuku z pánve slijte.
Do pánve s tukem přidejte nasekaný česnek, tymián a paprikové vločky. Nechte rozvonět. Poté přilijte vývar a smetanu, přidejte sušená rajčata s parmezánem a přiveďte k varu.
Kuře v zapékací misce polijte omáčkou a pečte na 190 stupňů asi 10 minut, dokud nebude maso propečené. Podávat můžete například s rýží nebo těstovinami.
Amore mio gnocchi se špenátem a sýrovou omáčkou
Tohle vege jídlo ze slunné Itálie rozbuší srdce každému.
Na 2 porce potřebujete:
200 g noků
400 ml smetany na vaření
300 g baby špenátu
100 g gorgonzoly
2 stroužky česneku
½ svazku hladkolisté petržele
olivový olej
sůl
pepř
Postup:
Uvařené noky osmažte dozlatova na oleji a odložte je stranou do mísy.
Na pánvi si osmahněte na plátky nakrájený česnek a přilijte smetanu. Do ní přidejte špenát a gorgonzolu nakrájenou na kostky. Krátce povařte a až se sýr začne rozpouštět, přidejte najemno nasekanou petrželku, sůl a pepř a vařte cca 3 minuty, dokud omáčka nebude krémová.
Do hotové omáčky vmíchejte opečené noky a můžete servírovat.
Lákavé dezerty
Sladká tečka rozhodně nesmí chybět! Na co zaručeně „utáhnete” svou drahou polovičku? Odpověď hledejte v čokoládě a ovoci.
Kokosy v čokoládě — jednoduché a geniálně dobré
Na 1 várku (zhruba 10 tyčinek) potřebujete:
150 g strouhaného kokosu
150 g kokosového krému (tuhá část v plechovce s kokosovým mlékem)
1 lžička vanilkového aroma
150 g hořké čokoládové polevy
2 lžičky kokosového oleje
agávový sirup
Postup:
V míse si smíchejte strouhaný kokos, kokosový krém, vanilkové aroma a agávový sirup podle potřeby tak, aby vám vznikla pevná směs. Vytvarujte zhruba 10 stejně velkých tyčinek.
A teď přijde fáze pro pokročilé. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládovou polevu s kokosovým olejem. Obalte tyčinky v čokoládě a nechte ztuhnout.
Jahodovo-malinové pusinky
Na 1 várku si připravte:
3 vejce
½ lžičky citronové šťávy
150 g cukru krupice
100 ml crème fraîche (můžete nahradit zakysanou smetanou)
200 ml bílého jogurtu
300 g jahod
250 g malin
hrst mátových lístků
kousek zázvoru (podle chuti)
5 lžic moučkového cukru
Postup:
Předehřejte si troubu na 90 stupňů. Oddělte si žloutky od bílků a bílky s citronovou šťávou šlehejte tak dlouho, dokud pořádně nenabydou a nezhoustnou. Poté snižte otáčky šlehače a po lžících přidávejte do bílků cukr krupici. Šlehejte, dokud vám nevzniknde hladká směs.
Směs na pusinky dejte do cukrářského sáčku a začněte tvořit pusinky. Nejprve si udělejte zdobítkem tečku na plech pokrytý pečicím papírem a kolem začněte dělat kroužky směrem od středu. U posledního kroužku udělejte 3 vrstvy na sobě, abyste vytvořili vysoký okraj. Pečte 2 hodiny na 90 stupňů, dokud nebudou pusinky pořádně křupavé.
V mezičase si smíchejte crème fraîche s jogurtem. Omyjte jahody, část (asi 8-10 kousků) si odendejte stranou a zbytek rozmačkejte. Odendejte si také část malin, zbytek rozmačkejte a smíchejte s jahodami. Přidejte nasekané lístky máty a nastrouhaný zázvor. Ve finále vmíchejte moučkový cukr. Vzniklé pyré opatrně přimíchejte do jogurtové směsi.
Vychladlé pusinky vyskládejte jahodami nakrájenými na plátky, naplňte ovocným krémem a ozdobte malinami a lístky máty.
Tip: V kuchyni vám to úplně nejde? Překvapte svou lásku originálním valentýnským dárkem.