Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Podpořte nás svým hlasem v soutěži Shop roku 2024! Hlasujte ZDE.

Tipy na skvělé valentýnské recepty

Datum: 27. 1. 2025
6 minut čtení

Rozhodli jste se překvapit vašeho muže nebo ženu romantickou valentýnskou večeří? Inspirujte se recepty, kterými svou drahou hladovou polovičku překvapíte a potěšíte. 

Sestavte si valentýnské menu z našich rychlých receptů a vytvořte několikachodovou valentýnskou hostinu, aniž byste museli trčet hodiny v kuchyni. Mezi chody pak můžete svému partnerovi či partnerce naservírovat originální valentýnský dárek

Lahodné předkrmy 

Předkrm vás skvěle naladí na další chody, je jednoduchý a efektní. Našli jsme pro vás dokonalý recept pro masožravce i jedlíky. 

Krevetová směs na bruschettě

Na 2 porce si připravte: 

250 g syrových loupaných krevet

1 šalotka

1 česnek 

150 g cherry rajčátek 

30 ml suchého bílého vína - můžete vynechat 

1 střední bagetu - ideálně nějakou lepší z pekárny, může být i celozrnná

citronová šťáva

sůl

pepř

chilli paprička

hladkolistá petržel 

olivový olej 

Postup: 

Nejdřív si připravíme cherry rajčátka. Nakrájíme je na menší kousky, osolíme, opepřím, lehce zakápneme olivovým olejem a necháme odležet. 

Na olivovém oleji si krátce orestujte najemno nakrájenou šalotku, na plátky nakrájený česnek a chilli papričku. Množství chilli volte podle toho, jak moc ostré jídlo máte rádi. Na pánev přidáme krevety, osolíme, opepříme a restujeme, dokud nezrůžoví. Poté přidáme do pánve nasekanou petrželku a lžíci másla. Následně zakápneme citronovou šťávou podle chuti a můžeme přilít i víno. Pořádně promícháme. 

Bagetku nařežeme šikmo na plátky, potřeme obě strany olivovým olejem a opečeme na pánvi. Na ni pak dáme trošku omáčky z krevetové směsi, nasekaná rajčata a krevety. 

Řepová pomazánka v barvě lásky 

Na 1 várku si připravte: 

1 bagetu - ideálně nějakou lepší z pekárny, může být i celozrnná

1 červenou řepu

200 g Lučiny nebo jiného měkkého sýra

100 g nastrouhaného tvrdého sýra, např. goudy 

3 stroužky česneku 

sůl 

pepř

microgreens a vlašské ořechy na dozdobení 

cukrářský pytlík na zdobení - nemusí být 

Postup: 

Nastrouhejte si syrovou řepu a smíchejte ji s Lučinou, nasrouhaným sýrem a utřeným nebo nastrouhaným česnekem. Vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Znovu promíchejte. 

Bagetu si nakrájejte šikmo na plátky a namažte řepovou pomazánkou. Můžete ji na bagetu nanést pomocí vidličky a udělat na ní varhánky. Velmi hezky bude vypadat pomazánka aplikovaná na bagetu pomocí cukrářského sáčku. Buď můžete udělat několik „bobíků” vedle sebe, nebo vlnovku po celé ploše bagetky. 

Namazanou bagetku dozdobte pomocí microgreens a vlašských ořechů. Můžete použít také rukolu nebo granátové jablko. 


Dokonalý hlavní chod  

Jako hlavní chod doporučujeme něco lehčího naservírovaného po menších porcích. Ať máte místo ještě na dezert. 

Marry me chicken — Kuře, se kterým zaválíte

Na 2 porce si připravte: 

4 kuřecí prsa bez kůže

2 stroužky česneku

1 lžíci tymiánu

1 lžičku paprikových vloček 

3/4 hrnku kuřecího vývaru

1/2 hrnku smetany ke šlehání

1/2 hrnku nakrájených sušených rajčat

1/4 hrnku strouhaného parmezánu

olivový olej

sůl

pepř

Postup: 

Na pánvi si rozehřejte olej a osmažte osolená a opepřená kuřecí prsa z obou stran. Poté je přendejte do zapékací misky a polovinu tuku z pánve slijte.

Do pánve s tukem přidejte nasekaný česnek, tymián a paprikové vločky. Nechte rozvonět. Poté přilijte vývar a smetanu, přidejte sušená rajčata s parmezánem a přiveďte k varu. 

Kuře v zapékací misce polijte omáčkou a pečte na 190 stupňů asi 10 minut, dokud nebude maso propečené. Podávat můžete například s rýží nebo těstovinami. 

Amore mio gnocchi se špenátem a sýrovou omáčkou 

Tohle vege jídlo ze slunné Itálie rozbuší srdce každému. 

Na 2 porce potřebujete: 

200 g noků 

400 ml smetany na vaření 

300 g baby špenátu 

100 g gorgonzoly 

2 stroužky česneku

½ svazku hladkolisté petržele

olivový olej

sůl

pepř

Postup: 

Uvařené noky osmažte dozlatova na oleji a odložte je stranou do mísy. 

Na pánvi si osmahněte na plátky nakrájený česnek a přilijte smetanu. Do ní přidejte špenát a gorgonzolu nakrájenou na kostky. Krátce povařte a až se sýr začne rozpouštět, přidejte najemno nasekanou petrželku, sůl a pepř a vařte cca 3 minuty, dokud omáčka nebude krémová. 

Do hotové omáčky vmíchejte opečené noky a můžete servírovat.

Lákavé dezerty

Sladká tečka rozhodně nesmí chybět! Na co zaručeně „utáhnete” svou drahou polovičku? Odpověď hledejte v čokoládě a ovoci. 

Kokosy v čokoládě — jednoduché a geniálně dobré

Na 1 várku (zhruba 10 tyčinek) potřebujete: 

150 g strouhaného kokosu

150 g kokosového krému (tuhá část v plechovce s kokosovým mlékem)

1 lžička vanilkového aroma

150 g hořké čokoládové polevy

2 lžičky kokosového oleje

agávový sirup

Postup: 

V míse si smíchejte strouhaný kokos, kokosový krém, vanilkové aroma a agávový sirup podle potřeby tak, aby vám vznikla pevná směs. Vytvarujte zhruba 10 stejně velkých tyčinek.

A teď přijde fáze pro pokročilé. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládovou polevu s kokosovým olejem. Obalte tyčinky v čokoládě a nechte ztuhnout.

Jahodovo-malinové pusinky

Na 1 várku si připravte: 

3 vejce

½ lžičky citronové šťávy

150 g cukru krupice

100 ml crème fraîche (můžete nahradit zakysanou smetanou)

200 ml bílého jogurtu

300 g jahod

250 g malin 

hrst mátových lístků

kousek zázvoru (podle chuti)

5 lžic moučkového cukru

Postup: 

Předehřejte si troubu na 90 stupňů. Oddělte si žloutky od bílků a bílky s citronovou šťávou šlehejte tak dlouho, dokud pořádně nenabydou a nezhoustnou. Poté snižte otáčky šlehače a po lžících přidávejte do bílků cukr krupici. Šlehejte, dokud vám nevzniknde hladká směs. 

Směs na pusinky dejte do cukrářského sáčku a začněte tvořit pusinky. Nejprve si udělejte zdobítkem tečku na plech pokrytý pečicím papírem a kolem začněte dělat kroužky směrem od středu. U posledního kroužku udělejte 3 vrstvy na sobě, abyste vytvořili vysoký okraj. Pečte 2 hodiny na 90 stupňů, dokud nebudou pusinky pořádně křupavé. 

V mezičase si smíchejte crème fraîche s jogurtem. Omyjte jahody, část (asi 8-10 kousků) si odendejte stranou a zbytek rozmačkejte. Odendejte si také část malin, zbytek rozmačkejte a smíchejte s jahodami. Přidejte nasekané lístky máty a nastrouhaný zázvor. Ve finále vmíchejte moučkový cukr. Vzniklé pyré opatrně přimíchejte do jogurtové směsi.  

Vychladlé pusinky vyskládejte jahodami nakrájenými na plátky, naplňte ovocným krémem a ozdobte malinami a lístky máty. 

 

Tip: V kuchyni vám to úplně nejde? Překvapte svou lásku originálním valentýnským dárkem

Další zajímavé články

Valentýnské přání patří spolu s dárky a zážitky k oslavám dne zamilovaných. Chcete letos darovat osobní přání k Valentýnu, ale nevíte, jak ho pojmout? Načerpejte tipy u nás.

Svátek zamilovaných u nás nemá moc dlouhou tradici. I přesto, že se začal slavit až po revoluci, provází tento den provází jisté tradice, kterými se Češi řídí. Jak se slaví Valentýnu nás doma i v zahraničí? Vybrali jsme pro vás několik zajímavostí.

Vybrat originální dárek s nápadem k Valentýnu může jednomu pořádně zavařit. Co takhle letos zvolit jinou taktiku a vybírat dárky podle toho, co má obdarovaný rád? Přinášíme vám pořádnou dávku tipů, které zaručeně oceníte.