Jak si správně vychutnat pivo – 5 tipů pro pivaře
Hodit do sebe pivo umí každý, ale ne všichni si dokáží gurmánský zážitek ze zlatavého moku opravdu užít. Pivo totiž není jenom o tom nahýbat do sebe jeden půllitr nebo lahváč za druhým. Vaření piva je umění a stejně tak i jeho správné pití. Odhalili jsme pro vás proto 5 zásad, které by měl znát každý pivař.
1) Správná teplota
V reklamách si namakaní borci často vytahují lahve piva z ledové řeky nebo ho rovnou vysekávají z ledovce. V reálu ale mrazivě chladné pivo často ztrácí velkou část svojí chuti.
Záleží také na tom, jaké pivo vlastně pijete. Třeba plzeňské ležáky fungují nejlépe z ledničky, kolem 3 a 4 stupňů Celsia. Pale Ale a všechny jeho odrůdy ale chutnají perfektně až kolem 8 stupňů. A takové stouty odhalí nejvíce ze své chuti až při 13 až 15 stupních (proto také vzniknul stereotyp o Britech, o kterých se říká, že milují teplé pivo.
Hlavní ale je, aby teplota piva zůstala stabilní. Proto je nejlepším přítelem pivaře náš nerezový chladící půllitr, který udrží pivo na stejné teplotě po dlouhou dobu, a ještě na něj můžete nechat vygravírovat jméno pijáka.
2) Správné čepování
Čepování, to je umělecká činnost dříve určená pouze pro zkušené výčepní. V dnešní době ale existují hospody (někdy i pojízdné), kde si můžete načepovat pivo sami. Což zároveň znamená, že si můžete také pivo sami zkazit. Proto by se každý pivař měl naučit pracovat minimálně s klasickou pípou, která má otočný kohoutek.
Sklenku je potřeba držet v úhlu 45° a ústí kohoutku by mělo spočívat na její vnitřní stěně. Nejdřív se lehkým pootočením vypustí malé množství pěny a teprve pak by se měl kohoutek otevřít na plno a pivo bude stékat po stěně sklenic. Nakonec se prudkým pohybem kohoutek uzavře.
Výsledkem je klasická “hladinka” pivo s bohatou pěnovou čepičkou, na které jsou zvyklí všichni čeští štamgasti.
Čepovat můžete nejenom v hospodě, ale i doma, díky našemu domácímu výčepu s chlazením. A ještě i rovnou chladících nerezových půllitrů, které jsou součástí této jedinečné pivařské sady.
3) Správné stolování
Sezení nad pivem nevyžaduje aristokratické manýry, ale i tak má přece jenom svoje daná pravidla. V první řadě je nutné, aby se pivo pilo ze sklenic, a ne přímo z lahve. To můžete nechat fajnšmekrův pod mostem. Lahvové pivo koneckonců i chutná líp z půllitru, ať už je skleněný nebo nerezový.
Nezapomeňte také na podtácky. Pokud na stole chybí, nebo vám je v hospodě číšník nepřinese, tak si o ně požádejte. Skvrny po pivu nemá rád nikdo. I doma byste měli mít dostatečnou zásobu podtácků, jak pro vlastní potřeby, tak pro vaše případné hosty.
Chcete mít podtácky, které nikdy nezmokvají, a navíc vypadají naprosto unikátně? Ty naše se vyrábějí z pravé břidlice, a navíc vám na ně dokážeme i vygravírovat libovolné jméno.
4) Správné ochutnání (a přivonění!)
Jsou pijáci, kteří do sebe dokáží obrátit půllitr během pár sekund. Těžko ale pak v takové rychlosti vůbec poznají, co pijí. Správné pití piva není příliš vzdáleno od degustace vína. Nejdřív bychom měli nápoj obrátit proti světlu a odhalit veškerou bohatost jeho barvy. Lehké pohnutí se sklenkou pak propustí plné aroma piva, které se sluší nejdříve plnými doušky nasát – ovšem nosem.
Teprve po ostatních smyslech přichází na řadu chuť. Ale stále není kam spěchat. První doušek nechte chvilku ležet na přední straně jazyka, kde je největší koncentrace chuťových pohárků. Teprve potom pijte naplno, protože dokonale poznáte všechny tóny, které vámi vybrané pivo skrývá.
Abyste člověk opravdu ocenil velkou škálu pivních chutí, je třeba experimentovat. S naším prémiovým boxem Beerboxeo dostane pivař na jednom místě spoustu speciálů z celého světa, které každému pomohou rozšířit pivní obzory.
5) Správné párování s jídlem
Pivo a dobré jídlo – neexistuje lepší kombinace (vinaři, odvraťte zrak). Ale pozor, ne každé pivo se hodí ke všem lahodným jídlům. Tak třeba klasické plzeňské se více hodí k lehčím jídlům, jako jsou různé druhy drůbeže, ryby nebo saláty. Ano, i kachna se zelím a knedlíky může být definována jako lehké jídlo, alespoň v Česku.
K pálivým pokrmům se však více hodí hořký Pale Ale, stejně jako ke steakům či burgerům. Černé stouty pak překvapivě dobře fungují s dezerty, zejména těmi čokoládovými.
Masové pochoutky se k pivu hodí výborně. S tímto prémiovým boxem plným jak masových dobrot, tak prémiových ležáků z celého světa, potěšíte chuťové buňky dvojnásobně.
Co si budeme povídat, na pití piva je nakonec vždy nejdůležitější dobrá společnost, se kterou popíjíme. Proto se vyplatí udržovat si dobré vztahy s vašimi blízkými pomocí pivních dárků. Nikdy nevíte, kdy se o ně s vámi podělí.