Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Oslavte s námi Oktoberfest. Skvělé pivní NOVINKY, akce 1+1 zdarma a doprava zdarma. Více zde.

Jak si správně vychutnat pivo – 5 tipů pro pivaře

Datum: 17. 10. 2023
8 minut čtení

Hodit do sebe pivo umí každý, ale ne všichni si dokáží gurmánský zážitek ze zlatavého moku opravdu užít. Pivo totiž není jenom o tom nahýbat do sebe jeden půllitr nebo lahváč za druhým. Vaření piva je umění a stejně tak i jeho správné pití. Odhalili jsme pro vás proto 5 zásad, které by měl znát každý pivař. 

Pivo

1) Správná teplota 

V reklamách si namakaní borci často vytahují lahve piva z ledové řeky nebo ho rovnou vysekávají z ledovce. V reálu ale mrazivě chladné pivo často ztrácí velkou část svojí chuti. 

 Záleží také na tom, jaké pivo vlastně pijete. Třeba plzeňské ležáky fungují nejlépe z ledničky, kolem 3 a 4 stupňů Celsia. Pale Ale a všechny jeho odrůdy ale chutnají perfektně až kolem 8 stupňů. A takové stouty odhalí nejvíce ze své chuti až při 13 až 15 stupních (proto také vzniknul stereotyp o Britech, o kterých se říká, že milují teplé pivo.  

Náš tip: Nerezový chladicí "půllitr" s gravírováním 400 ml

Hlavní ale je, aby teplota piva zůstala stabilní. Proto je nejlepším přítelem pivaře náš nerezový chladící půllitr, který udrží pivo na stejné teplotě po dlouhou dobu, a ještě na něj můžete nechat vygravírovat jméno pijáka.

2) Správné čepování 

Čepování, to je umělecká činnost dříve určená pouze pro zkušené výčepní. V dnešní době ale existují hospody (někdy i pojízdné), kde si můžete načepovat pivo sami. Což zároveň znamená, že si můžete také pivo sami zkazit. Proto by se každý pivař měl naučit pracovat minimálně s klasickou pípou, která má otočný kohoutek. 

Sklenku je potřeba držet v úhlu 45° a ústí kohoutku by mělo spočívat na její vnitřní stěně. Nejdřív se lehkým pootočením vypustí malé množství pěny a teprve pak by se měl kohoutek otevřít na plno a pivo bude stékat po stěně sklenic. Nakonec se prudkým pohybem kohoutek uzavře. 

Výsledkem je klasická “hladinka” pivo s bohatou pěnovou čepičkou, na které jsou zvyklí všichni čeští štamgasti. 

Náš tip: Pivní set s domácím výčepem a nerezovými “půllitry”

Čepovat můžete nejenom v hospodě, ale i doma, díky našemu domácímu výčepu s chlazením. A ještě i rovnou chladících nerezových půllitrů, které jsou součástí této jedinečné pivařské sady. 

3) Správné stolování 

Sezení nad pivem nevyžaduje aristokratické manýry, ale i tak má přece jenom svoje daná pravidla. V první řadě je nutné, aby se pivo pilo ze sklenic, a ne přímo z lahve. To můžete nechat fajnšmekrův pod mostem. Lahvové pivo koneckonců i chutná líp z půllitru, ať už je skleněný nebo nerezový. 

Nezapomeňte také na podtácky. Pokud na stole chybí, nebo vám je v hospodě číšník nepřinese, tak si o ně požádejte. Skvrny po pivu nemá rád nikdo. I doma byste měli mít dostatečnou zásobu podtácků, jak pro vlastní potřeby, tak pro vaše případné hosty. 

Náš tip: Břidlicové podtácky s gravírováním 4 ks

Chcete mít podtácky, které nikdy nezmokvají, a navíc vypadají naprosto unikátně? Ty naše se vyrábějí z pravé břidlice, a navíc vám na ně dokážeme i vygravírovat libovolné jméno.  

4) Správné ochutnání (a přivonění!) 

Jsou pijáci, kteří do sebe dokáží obrátit půllitr během pár sekund. Těžko ale pak v takové rychlosti vůbec poznají, co pijí. Správné pití piva není příliš vzdáleno od degustace vína. Nejdřív bychom měli nápoj obrátit proti světlu a odhalit veškerou bohatost jeho barvy. Lehké pohnutí se sklenkou pak propustí plné aroma piva, které se sluší nejdříve plnými doušky nasát – ovšem nosem.  

Teprve po ostatních smyslech přichází na řadu chuť. Ale stále není kam spěchat. První doušek nechte chvilku ležet na přední straně jazyka, kde je největší koncentrace chuťových pohárků. Teprve potom pijte naplno, protože dokonale poznáte všechny tóny, které vámi vybrané pivo skrývá. 

Náš tip: Beerboxeo plné pivních speciálů EXCLUSIVE

Abyste člověk opravdu ocenil velkou škálu pivních chutí, je třeba experimentovat. S naším prémiovým boxem Beerboxeo dostane pivař na jednom místě spoustu speciálů z celého světa, které každému pomohou rozšířit pivní obzory. 

5) Správné párování s jídlem 

Pivo a dobré jídlo – neexistuje lepší kombinace (vinaři, odvraťte zrak). Ale pozor, ne každé pivo se hodí ke všem lahodným jídlům. Tak třeba klasické plzeňské se více hodí k lehčím jídlům, jako jsou různé druhy drůbeže, ryby nebo saláty. Ano, i kachna se zelím a knedlíky může být definována jako lehké jídlo, alespoň v Česku.  

K pálivým pokrmům se však více hodí hořký Pale Ale, stejně jako ke steakům či burgerům. Černé stouty pak překvapivě dobře fungují s dezerty, zejména těmi čokoládovými. 

Náš tip: Beerboxeo plné prémiových ležáků a masa

Masové pochoutky se k pivu hodí výborně. S tímto prémiovým boxem plným jak masových dobrot, tak prémiových ležáků z celého světa, potěšíte chuťové buňky dvojnásobně.  

Co si budeme povídat, na pití piva je nakonec vždy nejdůležitější dobrá společnost, se kterou popíjíme. Proto se vyplatí udržovat si dobré vztahy s vašimi blízkými pomocí pivních dárků. Nikdy nevíte, kdy se o ně s vámi podělí. 

Další zajímavé články

Vánoce probouzí tvořivého ducha i v těch největších odpůrcích ručních prací. Pokud i vy patříte do této skupiny, nebo naopak tvoření milujete a chcete si ho užít s kamarádkami či dětmi, poslouží vám jako inspirace naše skvělé tipy.

Vyřešte letos vánoční dárky fikaně a nakupte všechny na jednom místě. Tady máte naše speciální tipy na bestsellery roku 2024.

Podzim, to je období, ke kterému neodmyslitelně patří nádherné barvy přírody, opadávání listí a sběr kaštanů. Co takhle si dokonalou podzimní oázu vytvořit i doma? V dnešním článku vám přineseme tipy, jak vyzdobit domov a připravit si krásné podzimní dekorace.