Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Vánoční slevy na bedny a truhly + doprava zdarma. Více zde.

Jak si uvařit pivo s našimi domácími pivovary

Datum: 4. 10. 2023
8 minut čtení

Který pivař někdy nesnil o tom si doma uvařit svoje vlastní pivo přesně podle svých představ? Díky našim domácím pivovarům pro začátečníky i pokročilé to zvládne opravdu každý. Stačí si jenom pořídit Domácí pivovar (vhodný pro začínající sládky) nebo Domácí pivovar Premium (pro fajnšmekry) a držet se těchto jednoduchých pokynů. 

Vlastní pivo za deset minut 

S Domácím pivovarem získáte vše potřebné k okamžité přípravě vlastního piva a nezabere vám to opravdu více než 10 minut: 

1) Odstraňte ochranné víčko z horní části soudku – víčko nevyhazujte, budete ho potřebovat v jednom z dalších kroků přípravy!  

2) Přelijte do soudku sladový extrakt z pytlíku. Ujistěte se, že je pytlík maximálně vyprázdněný. POZOR Pokud při plnění zůstane část sladového výtažku na okraji otvoru, setřete jej čistým a vlhkým hadříkem. To je velmi důležité, aby se ventil nezalepil a byla zajištěna jeho správná funkce, tj. regulace tlaku v sudu. 

3) Pomocí odměrky nalijte do soudku 400ml studené vody. Následně do soudku nalijte 1 L vařící vody. Doporučujeme sterilizovat tlakový ventil tím, že jej na chvíli ponoříte do vařící vody. Soudek bude horký, doporučujeme použít chňapky nebo ručník jako ochrannou pomůcku.  

4) Uzavřete soudek víčkem, které jste z něj odstranili v prvním kroku. Ujistěte se, že je soudek víčkem pevně uzavřený a zatřeste s ním po dobu alespoň 30 vteřin. Při třesení držte prsty na víčku.  

5) V Nyní nalijte do soudku dalších 2,8L studené vody. Pokud se soudek během přidávání vody zaplní pěnou, nechte ji po dobu 5–10 minut usadit a následně doplňte zbytek vody.  

6) Přidejte suché pivovarské kvasnice a chmelový extrakt. 

7) Zavřete soudek přiloženým tlakovým ventilem. Dbejte, abyste vnitřní část ventilu s červeným kolíkem nezatlačili do sudu. Přitom je nejlepší držet tlakový ventil ze strany. 

Hlavní část máte za sebou! Teď stačí jenom dokončit proces kvašení - 5 dní nechte soudek zrát za pokojové teploty a nehýbejte s ním. Po 5 dnech opatrně vytáhněte červený kolíček od tlakového ventilu a vypusťte veškerý vzduch ze soudku. Pokud při vypouštění vzduchu ze soudku uniká velké množství pěny, doporučujeme nejdříve načepovat 1–2 sklenice piva za pomocí spodního kohoutku. 

A máte vlastní pivo! 

Náš tip: Domácí pivovar

Muž, který tvrdí, že nikdy nesnil o tom, že si jednou uvaří svoje vlastní pivo, lže a zdává se mu o tom dodnes. Ale ani on už si nemusí zoufat. S naším domácím pivovarem se může každý stát profesionálním sládkem a uvařit si svoje pivo pěkně v pohodlí domova.

Vše potřebné k opakovanému vaření piva doma 

S Domácím pivovarem premium je příprava o něco složitější, o to více, ale můžete ovlivnit výslednou chuť vašeho pivka. Pivní příprava má 5 hlavních etap: 

1) Rmutování 

Do velkého hrnce (cca 10 l) nalejte 3 l studené vody a postupně ji přiveďte k teplotě 72 °C. Poté rozmíchejte ve vodě veškerý slad (je potřeba dávat pozor, aby se netvořily hrudky). Následně udržujte po 1 hodinu roztok se sladem na teplotě 65 °C až 69 °C. 

2) Scezování 

Připravte si druhý hrnec, opět o obsahu alespoň 10 l a umístěte nad něj kuchyňský cedník, do kterého umístěte opatrně co nejvíce vašeho sladu. Přes ten pak přelijte zbývající tekutinu z prvního vaření.  

Jakmile bude první várka přelitá, umyjte první hrnec a opět v něm ohřejte 3 l vody, na teplotu 78 °C. Ohřátou tekutinu také nalijte přes slad do druhého hrnce. Ve druhém hrnci nyní máme mladinu, ze které později vznikne pivo.  

 

3) Vaření chmele 

V hrnci přiveďte mladinu k varu – nemělo by se jednat o nějaké divoké vření, stačí mírné bublání. Mladinu pak vařte po dobu 60 minut. Jakmile uběhne prvních 10 minut varu, tak přidejte do mladiny chmel (popř. postupujte v závislosti na stylu vybraného piva). 

Mezitím si připravte ve dřezu ledovou lázeň, která vám pomůže mladinu rychle schladit. Po skončení varu hrnec ihned vložte do vodní lázně. Občas změřte teplotu chladicí mladiny dobře očištěným teploměrem, dokud neklesne pod 25 °C. Pro urychlení procesu chlazení pomůže několikrát vyměnit vodu ve dřezu a občas mladinu v hrnci promíchat. 

4) Kvašení 

Veškeré náčiní v tomto kroku je potřeba nejdříve sterilizovat – přesný návod na sterilizaci i čistící prostředek najdete přímo v Domácím pivovaru premium. 

Nalijte vychlazenou mladinu trychtýřem do kvasné lahve tak, aby byla lahev plná až po nápis pod hrdlem lahve. Pokud je mladiny příliš mnoho, zbytek jednoduše vylij. Pokud je mladiny příliš málo, naplňte kvasnou lahev vodou z vodovodu až po nápis. 

Otevřete sáček s pivovarskými kvasnicemi a celý obsah nasypte do kvasné lahve. Droždí může při nalévání hrudkovatět, ale později se rozpustí. Prudce pak na několik sekund rozviřte tekutinu v lahvi, aby se kvasinky promíchaly s mladinou a do směsi se dostal kyslík. 

Do otvoru v gumové kvasné zátce vlož kvasný uzávěr a obojí nasaď na lahev. Kvasný uzávěr zajišťuje, že během fermentace může unikat oxid uhličitý, ale do lahve nemůže proniknout vzduch (a bakterie). 

Nakonec odstraňte víko z kvasného uzávěru, naplňte hrdlo vodou až po vyznačenou čáru a pak zatlačte víko zpět na uzávěr, dokud slyšitelně nezapadne na své místo 

 

 

5) Zrání 

Nyní nechte kvasnou lahev stát na tmavém místě při chladnější pokojové teplotě (optimálně 18–20 °C) po dobu minimálně 10 dnů.  

Po 10 dnech přichází čas stáčení do lahví a další zrání. Do každé lahve nejdříve přidejte 3 ml cukru a pomocí sterilizované hadice naplňte každou láhev maximálně na 90 %.  

Nyní stačí už láhve pomocí zátkovače uzavřít a na 3 týdny uložit na temné místo ve svislé poloze, kde budou 3 týdny zrát.  


Po 3 týdnech doporučujeme nejdříve na 24 hodin pivo vychladit v lednici a pak už můžete ochutnat svůj vlastní výtvor! 

Náš tip: Domácí pivovar Premium

Každý správný pivař už jistě někdy přemýšlel o vaření svého vlastního piva. Možná má dokonce i nějaké první pokusy za sebou, ale pouze s tímto pivovarem posune své pivařské umění zase o úroveň výš. Sada obsahuje pouze ty nejlepší suroviny, které používají i velké pivovary, pouze s tím rozdílem, že k vaření není zapotřebí žádný velký prostor nebo garáž.

S oběma pivovary lze uvařit hned několik pivních stylů a můžeme vám zaručit, že s nimi jako dárkem uděláte radost každému pivaři. Třeba se pak také rádi podělí o výsledek své práce! 

Další zajímavé články

Zase zbylo řešení dárků pro zaměstnance na vás? A ještě ke všemu na poslední chvíli? Projděte si naše tipy. Věříme, že mezi nimi najdete přesně to pravé pro vaši firmu.

Když mi bylo asi 15, darovala mi babička docela velký obnos v obálce. Bankovky ovšem dala do obálky tak natěsno, že jsem je při otevírání přetrhla. Nebuďte jako moje babička. Darujte peníze pod stromeček zabalené vtipně a originálně. Inspiraci nachytáte v našem článku.

To, že každá země slaví Vánoce odlišným způsobem, je celkem jasná věc. Zabývali jste se ale podrobněji různými zvyky a tradicemi? Dnes si rozebereme Anglii. Kdo tam nosí dárky a jaké patří mezi ty nejoblíbenější?