Nejlepší tradiční velikonoční recepty, které oceníte i dnes
Co si představíte, když se řeknou Velikonoce? Někteří prohánění holek s pomlázkou, ale najdou se i tací, kteří se těší hlavně na spoustu dobrého a tradičního jídla, které k Velikonocům patří. Přinášíme vám pár osvědčených receptů, s kterými zazáříte!
Sladké pochoutky pro mlsné jazýčky
O Velikonocích si rozhodně přijdou na své všichni milovníci sladkého. Nejčastěji se peče mazanec, tradiční jidáše, beránek, velikonoční pletenec, nádivkové muffiny a dětem zaručeně udělají radost perníčky ve tvaru zajíčků, oveček či vajíček. Navíc je pečení super nápad na aktivitu s dětmi, protože vaše malé parťáky můžete zapojit a společně nachystat něco dobrého, na čem si pak všichni pochutnáte.
Než se do pečení pustíte, potřebujete nějaký zaručený recept, bez kterého to nepůjde. Tady od nás máte pár tipů, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Lahodný smetanový beránek
Zdroj: Pinterest
Připravte si:
- 60 g změklého másla + na vymazání formy
- 125 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 250 ml smetany ke šlehání
- rozinky podle chuti
- polohrubá či hrubá mouka na vysypání formy
Připravte si všechny suroviny a předehřejte troubu na 175 °C. Také je třeba vymazat formu na beránka máslem a důkladně ji vysypat moukou. Tento krok rozhodně neuspěchejte a dejte si záležet, jinak by vám pak mohl jít beránek špatně vyklopit. Máte hotovo?
V dalším kroku si v míse utřete změklé máslo s oběma cukry do světlé pěny a postupně zašlehávejte vejce. Bude to chvilku trvat, ale nepřestávejte, dokud hmota nezvětší svůj objem. Do této směsi pak přidejte prosátou mouku, kypřící prášek a důkladně promíchejte. Přilijte smetanu, opět promíchejte a nakonec přidejte rozinky, ideálně předem namočené do rumu. Pokud rozinky moc nemusíte, klidně je vynechte, i bez nich bude beránek chutnat skvěle.
Jakmile máte všechny suroviny důkladně promíchané a vzniklo vám kompaktní těsto, přelijte ho do formy. Těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj. Povrch těsta uhlaďte, přiklopte druhou polovinou formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 50 minut dozlatova.
Jak poznáte, zda už je beránek hotový? Stačí odklopit horní víko formy a zapíchnutím špejle zkusit, jestli je dostatečně propečený. Špejle by po vytažení měla být suchá a čistá, pokud tomu tak není, nechte ho ještě pár minut dopéct.
Po upečení beránky vyndejte z trouby, sejměte víko a nechte ho chvíli zchladnout. Poté ho opatrně vyklopte a ležícího ho nechce zcela vychladnout. Nakonec ho můžete posypat cukrem, případně polít čokoládou a kolem krku mu uvázat pentli. Hotový beránek je na světě a vy si ho můžete vychutnat ke kávě či čaji.
Velikonoční pletenec se skořicí
Zdroj: Pinterest
Na těsto si připravte:
- 250 ml mléka
- 600 g hladké mouky
- 40 g čerstvého droždí
- 2 vejce
- 50 g másla
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžička soli
Na náplň si připravte:
- 2 lžíce mleté skořice
- 5 lžic cukru krupice
- 100 g rozpuštěného másla
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto je z lednice vyndejte cca hodin před pečením. Troubu si předehřejte na 180°C. Začněte přípravou kvásku, do asi 50 ml vlažného mléka přidejte rozdrobené droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.
Chvilku to potrvá, proto si zatím smíchejte zbytek mouky, sůl, vejce a zbylé mléko. Promíchejte a až vzejde kvásek, přidejte ho do směsi. Opět důkladně promíchejte a na teplém místě nechte asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Postupně je rozválejte na tenký plát, potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem smíchaným se s skořicí a srolujte do dlouhé a tenké rolády. Přendejte je na plech vyložený pečícím papírem, na horní straně je nařízněte a opatrně začněte splétat do kruhu naříznutou stranou nahoru. Měl by vám vzniknout krásný věnec.
Nakonec pletenec nechte ještě 30 minut kynout. Poté ho potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut při 180°C a následně ještě dalších 20 minut při 150°C. Po vychladnutí ho můžete posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!
Velikonoční nádivka jinak aneb originální muffiny
Zdroj: Pinterest
Připravte si:
- olej
- 6 plátků anglické slaniny
- 200 g baby špenátu nebo mladých kopřiv
- 250 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky kypřícího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- 80 g strouhaného čedaru
- 2 vejce
- 75 g rozpuštěného másla
- 250 ml podmáslí
- 1 svazek nasekané pažitky
Nejprve si předehřejte troubu na 200/180 °C. Olejem si vymažte formičky a dejte do nich papírový košíčky. Na pánvičce si opečte slaninu nakrájenou na nudličky, aby byla pěkně křupavá. Jakmile bude dostatečně opečená, přejdete ji na papírovou utěrku a nechce okapat přebytečný tuk.
Mezitím si můžete nachystat špenát či kopřivy. Dejte je i ideálně do síta a spařte vroucí vodou. Poté je propláchněte vodou studenou, vymačkejte a nasekejte nahrubo.
V míse si smíchejte mouku, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a větší část sýra. V jiné míse si rozšlehejte vejce, přidejte máslo a podmáslí. Nakonec směs přilejte k suchým přísadám a promíchejte. Přidejte slaninu, špenát a pažitku. Těsto míchejte opatrně, aby vám zůstalo krásně nadýchané.
Následně ho rozlejte do připravených formiček, posypte zbylým sýrem a dejte péct do vyhřáté trouby na 18-20 minut. Zda-li jsou muffiny hotové poznáte pomocí špejle zapíchnuté do středu, po vytažení by měla být suchá a čistá. Po upečení muffiny vyndejte z formy a nechte vychladnout.
Znali jste tuhle variantu velikonoční nádivky? Pokud ne, rozhodně stojí za vyzkoušení! Klidně ji můžete servírovat koledníkům místo vajíček nebo k ní přidejte naše masové speciality a vznikne dokonalé občerstvení, po kterém všichni budou mít boule za ušima. A kdybyste náhodou chtěli vsadit na klasiku, mrkněte na náš článek, kde najdete nejen spoustu zajímavostí o nádivce, ale i recept na tu nejlepší!