Top 10 nepovedených velikonočních beránků
Beránek ze sladkého těsta patří na velikonoční tabuli. Těchto 10 svátečních monster bohužel asi mělo nejlépe zůstat v troubě a místo nich by byl lepší výlet do supermarketu. Kdo odvážně dočte až nakonec, dočká se také našeho receptu!
1) Poleva z pekla
Tvarově by to nebylo až tak špatné, ale “zdobení” z tohoto beránka bohužel udělalo něco z říše hororu.
2) Těžké popáleniny
Pokus s čokoládou se bohužel nepovedl a místo toho beránek vypadá, jako by měl rovnou zamířit na oddělení popálenin.
3) Třetí oko
Tady máme čest s opravdu avantgardním kouskem, který se svým třetím okem nechal inspirovat nejspíše ve východní filozofii. Plus bonusová kočka, která z něj také není moc nadšená.
4) Aspiková nestvůra
Ne každý si potrpí na sladké, ale při pohledu na tento výtvor ze zeleniny a aspiku asi každého pžejde chuť úplně na všechno.
5) Démon místo beránka
Velikonoce jsou křesťanským svátkem, ale tento beránek by mnohem spíše potěšil Antikrista.
6) Zajíčci jako záchrana
Čokoládoví zajdové po stranách nedokáží odvést pozornost od centrálního problému, kterým je doslova se rozpouštějící beránek se zoufalým pohledem v očích.
7) Beránek?!?!
Taky byste koukali vyjeveně, kdyby vám jako beránkovi zmizeli nejenom rohy, ale hlavně i uši.
8) Slušný pokus
Očividně byla použita hezká forma, ale vyndávání beránka z ní se už jaksi nepovedlo.
9) Snaha nebyla
Tady se ani nepeklo, ale děti budou tak jako tak z marshmallows nadšené, tak co.
10) Totální kapitulace
No, na rozdíl od ostatních je tady aspoň jasné, co má tato čokoládová kláda představovat.
Náš recept na perfektního velikonočního beránka
Chcete se vyhnout beránkové katastrofě? Tak použijte náš recept, který vám vykouzlí chutného a krásného beránka!
Ingredience:
Na těsto:
500 g hladké mouky
7 g sušeného droždí
100 g cukru
špetka soli
1 vanilkový cukr
100 ml mléka
100 g másla
2 vejce
Na zdobení:
1 vejce (na potření)
mandle nebo rozinky (na oči a nožičky)
Postup:
Příprava těsta:
V teplém mléce rozpusťte droždí a nechte 10 minut kynout. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přidejte rozpuštěné droždí, vejce a na kostičky nakrájené máslo. Vypracujte hladké těsto, které nechte v míse přikryté utěrkou kynout zhruba 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
Tvarování beránka:
Po vykynutí těsta ho znovu prohněťte a rozdělte na dvě části. Jednu část těsta rozválejte na plát o tloušťce asi 1 cm. Z něj vykrájejte tělo beránka (tvar podobný kola s krátkým ocasem). Z druhé části těsta vyrobte 4 válce (nožičky) a 2 menší kuličky (hlavu a ocas). Uložte tělo, nožičky, hlavu a ocas na plech vyložený pečícím papírem. Vše lehce spojte.
Předpečení a zdobení:
Beránka nechte ještě zhruba 15-20 minut kynout. Předehřejte troubu na 180°C. Před pečením rozšlehejte vejce a potřete jím povrch beránka. Na oči a nožičky můžete přidat mandle nebo rozinky. Pečte beránka v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud nezezlátne.
Tip: Pokud máte rádi sladší těsto, můžete do něj přidat i trochu citronové kůry nebo kandovaného ovoce.
Po upečení nechte beránka vychladnout a pak můžete slavnostně servírovat k velikonoční tabuli. Dobrou chuť!
Nepečete beránky? Tak využijte ušetřeného času a přečtěte si o zajímavostech o Velikonocích nebo začněte vybírat originální dárky pro vaše blízké.