Top 5: Nejlepší recepty na Velikonoce
K Velikonocům patří nejenom pomlázka či kraslice, ale také dobré jídlo. Proto jsme pro vás připravili hned 5 tradičních (i lehce netradičních) velikonočních receptů, které vám na tyto svátky jara zajistí perfektní gurmánský zážitek.
Klasický velikonoční mazanec
Bez mazance nejsou žádné Velikonoce. A pozor, ideálně by se mělo jednat o vnitřně hutnější pečivo, ne příliš nadýchaný obláček.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 1 žloutek (na potření)
- 1 vanilkový cukr
- 1 kostka droždí (42 g)
- 100 ml mléka
- 100 g rozinků
- 50 g mandlek (mletých)
- kůra z 1 citronu (nastrouhaná)
- špetka soli
Postup:
- Rozdrobte droždí do mísy, přidejte lžíci cukru a trochu teplého mléka. Nechte vzejít kvásek.
- Do mísy s kváskem přidejte mouku, zbývající cukr, měkké máslo, vejce, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, mleté mandle a špetku soli.
- Postupně přilévejte zbylé teplé mléko a vypracujte těsto.
- Nakonec vmíchejte rozinky.
- Těsto nechte v míse zakryté utěrkou v teplé místnosti kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto přendejte na pomoučený vál a krátce ho propracujte.
- Rozdělte těsto na 3 stejně velké kousky a upletete z nich tři copánky. Poté je zkrouhněte a vytvořte mazanec.
- Mazanec přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 15–20 minut kynout.
- Potřete rozšlehaným žloutkem.
- Mazanec dejte péct do předehřáté trouby na 180°C a pečte asi 25–30 minut, dokud nezezlátne a nezdvojnásobí svůj objem.
- Hotový mazanec nechte vychladnout a podávejte pokrájený na plátky.
Typická velikonoční nádivka
Nádivka bývala jídlem chudých, ale přesto má dokonale bohatou chuť. Na velikonoční tabuli by neměla chybět a skvěle díky ní zpracujete i zbytky v lednici, se kterými už nevíte, co dělat.
Ingredience:
- 500 g chleba (staršího, ideálně žitného)
- 200 g uzeného masa (šunky, vepřové krkovice apod.)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 vejce
- 400 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 2 lžíce strouhanky
- sůl a pepř podle chuti
- petrželka na ozdobu (volitelně)
Postup:
Příprava ingrediencí:
- Chléb nakrájejte na menší kousky a nechte ho vyschnout na vzduchu nebo ho lehce osušte v troubě.
- Uzené maso nakrájejte na malé kostičky.
- Cibule a česnek nakrájejte nadrobno.
Příprava nádivky:
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte nakrájený česnek a krátce restujte.
- Přidejte nakrájené uzené maso a orestujte ho spolu s cibulí a česnekem.
- V míse smíchejte nakrájený vysušený chléb se směsí cibule a masa.
- Do směsi vmíchejte strouhanku, která pomůže nádivce získat po upečení správnou konzistenci.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
Příprava náplně:
- Ve velké míse rozšlehejte vejce se smetanou a mlékem. Dochutíme solí a pepřem.
- Přidejte směs chlebové nádivky a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Pečení:
- Přendejte směs do vymazaného pekáčku.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–40 minut, dokud nádivka nezezlátne a neztuhne.
- Hotovou nádivku ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte teplou, samostatně nebo jako přílohu k jinému velikonočnímu jídlu.
Beránek trochu jinak (jehněčí pečeně)
Beránka má každý k Velikonocům rád, ale co tak sáhnout po jeho pravé variantě? Správně připravené jehněčí maso je delikatesa, která potěší nejen k Velikonocům.
Ingredience:
- 2,5 kg jehněčího masa (plec nebo stehno)
- 3 stroužky česneku (nasekaného)
- 2 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaného)
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule (nakrájená na kolečka)
- 2 mrkve (nakrájené na kolečka)
- 2 stonky celeru (nakrájené na kolečka)
- 1 šálek bílého vína
- 1 šálek kuřecího vývaru nebo vody
Postup:
-
Příprava marinády: Ve velké míse smíchejte nasekaný česnek, tymián, rozmarýn, sůl, pepř a olivový olej. Tuto směs použijte k natření jehněčího masa. Nechte maso marinovat v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
-
Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 160°C.
-
Příprava zeleniny: Na dno pekáče umístěte nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Toto bude podložka, na kterou umístíte maso.
-
Pečení: Maso umístěte na zeleninu ve formě a zalijte bílým vínem a kuřecím vývarem (nebo vodou). Pokryjte formu alobalem.
-
Pečení: Pečte maso v předehřáté troubě přibližně 3 hodiny. Poté odstraňte alobal a zvyšte teplotu trouby na 200°C. Pečte ještě dalších 30 minut, nebo dokud povrch masa nezíská zlatavou barvu a nezíská krásně křupavou kůrku.
-
Servírování: Nechte maso odpočinout asi 15 minut před krácením. Poté krájejte na plátky a podávejte s vašimi oblíbenými přílohami, jako jsou brambory, zelenina nebo salát.
Tradiční velikonoční polévka z Polska –Žurek
Naši severní sousedé si k Velikonocům servírují poctivou polévku z žitného kvásku, ve které nesmí chybět ani vajíčka. Proč letos nezkusit něco tradičního, ale ne z našich koutů?
Ingredience na žitný kvásek:
- 100 g žitné celozrnné mouky
- 2 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 7 kuliček nového koření
- 375 ml převařené vychladlé vody
- zavařovací sklenice 0,7 l
Postup přípravy kvásku:
- Všechny ingredience smíchejte dohromady ve sklenici (klasická zavařovačka dobře poslouží).
- Poté vše zalijte teplo (nikoliv vařící) vodou a odstavte na teplé místo na průvanu.
- Zde nechte 3 dny kvasit před použitím.
Ingredience na žurek:
- 500 g klobásy podle chuti
- 1 cibule (nakrájená na drobno)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1 litr hovězího vývaru
- 500 ml zakysané smetany
- 1/2 šálku kysaného zelí (dobře opláchnutého)
- 1/2 šálku nakvašeného žita
- 2 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- Sůl a pepř podle chuti
- Na ozdobu: vařená vejce, klobása nebo klobásy nakrájené na plátky, křen, petrželka
Příprava žurka:
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
- Přidejte klobásu a osmahněte ji.
- Přilijte hovězí vývar přidejte bobkové listy, nové koření a nakrájené brambory. Vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15-20 minut.
- Poté přidejte kvásek i kysané zelí a vařte dalších 10 minut.
- Přidejte zakysanou smetanu a nechte polévku prohřát, ale nevařte ji, aby se zakysaná smetana nerozpustila.
Velikonoční jidáše
Jidáše mají sice zrádné jméno, ale za to výborně chutnají a skvěle doplní každé velikonoční oslavy. Příprava dá trochu zabrat, ale kdy jindy se pustit do pořádného pečení než právě na Velikonoce.
Ingredience:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kostka droždí (42 g)
- 150 ml mléka
- špetka soli
- citrónová kůra (nastrouhaná)
- rum
- sušené ovoce (například rozinky nebo sušené meruňky)
Náplň:
- marmeláda (tradičně se používá švestková nebo meruňková)
Poleva:
- 100 g cukru moučka
- 1–2 lžíce vody
- 1 lžíce rumu (volitelně)
Postup:
Příprava kvásku:
- Rozdrobte droždí do mísy, přidejte lžíci cukru a trochu teplého mléka. Nechte vzejít kvásek.
Příprava těsta:
- Do mísy s kváskem přidejte mouku, zbývající cukr, měkké máslo, žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru a rum.
- Postupně přilévejte zbylé teplé mléko a vypracujte těsto.
- Nakonec vmíchejte sušené ovoce podle své preference.
- Těsto nechte v míse zakryté utěrkou v teplé místnosti kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Tvarování jidášů:
- Po vykynutí těsto vyndejte z mísy a na pomoučeném vále rozválejte na plát o tloušťce přibližně 1 cm.
- Plátek těsta nakrájejte na menší čtvercové kousky.
- Na každý kousek dejte lžičku marmelády a poté složte okraje těsta a pečlivě je spojte, aby se marmeláda nevylila během pečení.
- Tvarujte do tvaru ucha.
Pečení:
- Položte jidáše na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 15–20 minut kynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 15–20 minut, dokud nezezlátnou a nezdvojnásobí svůj objem.
Poleva:
- Z cukru moučka, vody a případně rumu připravte polevu, kterou poté můžete jidáše ozdobit. Stačí smíchat cukr moučka s vodou a rumem do hladkého krému.
- Nechte jidáše vychladnout a poté polejte polevou.
Tak už víte, na čem si k Velikonocům pochutnáte? Pokud se vám nechce vařit, tak můžete zkusit i naše prémiové potraviny, kde najdete spoustu slaných i sladkých delikates.