Cookies

Pro vaše pohodlné používání našeho e-shopu potřebujeme souhlas se zpracováním souborů cookies. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Rozumím".

Nastavení cookies

Zde si můžete upravit cookies dle vlastních preferencí

Potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies, abychom vám mohli zobrazovat informace v souladu s Vašimi zájmy.

Souhlas můžete odmítnout zde

Využijte slevu na všechny bedny a truhly s dopravu zdarma jen do neděle. Více zde.

Top 5: Nejlepší recepty na Velikonoce

Datum: 25. 3. 2024
8 minut čtení

K Velikonocům patří nejenom pomlázka či kraslice, ale také dobré jídlo. Proto jsme pro vás připravili hned 5 tradičních (i lehce netradičních) velikonočních receptů, které vám na tyto svátky jara zajistí perfektní gurmánský zážitek.

Klasický velikonoční mazanec

Mazanec

Bez mazance nejsou žádné Velikonoce. A pozor, ideálně by se mělo jednat o vnitřně hutnější pečivo, ne příliš nadýchaný obláček.

Ingredience:

  •  500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 žloutek (na potření)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 100 ml mléka
  • 100 g rozinků
  • 50 g mandlek (mletých)
  • kůra z 1 citronu (nastrouhaná)
  • špetka soli

 

Postup:

  1. Rozdrobte droždí do mísy, přidejte lžíci cukru a trochu teplého mléka. Nechte vzejít kvásek.
  2. Do mísy s kváskem přidejte mouku, zbývající cukr, měkké máslo, vejce, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, mleté mandle a špetku soli.
  3. Postupně přilévejte zbylé teplé mléko a vypracujte těsto.
  4. Nakonec vmíchejte rozinky.
  5. Těsto nechte v míse zakryté utěrkou v teplé místnosti kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Po vykynutí těsto přendejte na pomoučený vál a krátce ho propracujte.
  7. Rozdělte těsto na 3 stejně velké kousky a upletete z nich tři copánky. Poté je zkrouhněte a vytvořte mazanec.
  8. Mazanec přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 15–20 minut kynout.
  9. Potřete rozšlehaným žloutkem.
  10. Mazanec dejte péct do předehřáté trouby na 180°C a pečte asi 25–30 minut, dokud nezezlátne a nezdvojnásobí svůj objem.
  11. Hotový mazanec nechte vychladnout a podávejte pokrájený na plátky.

 

Typická velikonoční nádivka

Nádivka

Nádivka bývala jídlem chudých, ale přesto má dokonale bohatou chuť. Na velikonoční tabuli by neměla chybět a skvěle díky ní zpracujete i zbytky v lednici, se kterými už nevíte, co dělat.

Ingredience:

  • 500 g chleba (staršího, ideálně žitného)
  • 200 g uzeného masa (šunky, vepřové krkovice apod.)
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 400 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl a pepř podle chuti
  • petrželka na ozdobu (volitelně)

 

Postup:

 

Příprava ingrediencí: 

  1. Chléb nakrájejte na menší kousky a nechte ho vyschnout na vzduchu nebo ho lehce osušte v troubě. 
  2. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky. 
  3. Cibule a česnek nakrájejte nadrobno. 

 

Příprava nádivky: 

  1. Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte nakrájený česnek a krátce restujte. 
  2. Přidejte nakrájené uzené maso a orestujte ho spolu s cibulí a česnekem. 
  3. V míse smíchejte nakrájený vysušený chléb se směsí cibule a masa. 
  4. Do směsi vmíchejte strouhanku, která pomůže nádivce získat po upečení správnou konzistenci. 
  5. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. 

 

Příprava náplně: 

  1. Ve velké míse rozšlehejte vejce se smetanou a mlékem. Dochutíme solí a pepřem. 
  2. Přidejte směs chlebové nádivky a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. 

 

Pečení: 

  1. Přendejte směs do vymazaného pekáčku. 
  2. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–40 minut, dokud nádivka nezezlátne a neztuhne. 
  3. Hotovou nádivku ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte teplou, samostatně nebo jako přílohu k jinému velikonočnímu jídlu. 

 

Beránek trochu jinak (jehněčí pečeně)

Jehněčí 

Beránka má každý k Velikonocům rád, ale co tak sáhnout po jeho pravé variantě? Správně připravené jehněčí maso je delikatesa, která potěší nejen k Velikonocům. 

Ingredience:

  • 2,5 kg jehněčího masa (plec nebo stehno)
  • 3 stroužky česneku (nasekaného)
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaného)
  • 2 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule (nakrájená na kolečka)
  • 2 mrkve (nakrájené na kolečka)
  • 2 stonky celeru (nakrájené na kolečka)
  • 1 šálek bílého vína
  • 1 šálek kuřecího vývaru nebo vody

 

Postup:

  1. Příprava marinády: Ve velké míse smíchejte nasekaný česnek, tymián, rozmarýn, sůl, pepř a olivový olej. Tuto směs použijte k natření jehněčího masa. Nechte maso marinovat v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

  2. Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 160°C.

  3. Příprava zeleniny: Na dno pekáče umístěte nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Toto bude podložka, na kterou umístíte maso.

  4. Pečení: Maso umístěte na zeleninu ve formě a zalijte bílým vínem a kuřecím vývarem (nebo vodou). Pokryjte formu alobalem.

  5. Pečení: Pečte maso v předehřáté troubě přibližně 3 hodiny. Poté odstraňte alobal a zvyšte teplotu trouby na 200°C. Pečte ještě dalších 30 minut, nebo dokud povrch masa nezíská zlatavou barvu a nezíská krásně křupavou kůrku.

  6. Servírování: Nechte maso odpočinout asi 15 minut před krácením. Poté krájejte na plátky a podávejte s vašimi oblíbenými přílohami, jako jsou brambory, zelenina nebo salát.

 

Tradiční velikonoční polévka z Polska –⁠⁠⁠⁠⁠Žurek

Žurek

Naši severní sousedé si k Velikonocům servírují poctivou polévku z žitného kvásku, ve které nesmí chybět ani vajíčka. Proč letos nezkusit něco tradičního, ale ne z našich koutů?

Ingredience na žitný kvásek:

  • 100 g žitné celozrnné mouky 
  • 2 stroužky česneku 
  • 3 bobkové listy 
  • 7 kuliček nového koření 
  • 375 ml převařené vychladlé vody 
  • zavařovací sklenice 0,7 l 

 

Postup přípravy kvásku:

  1. Všechny ingredience smíchejte dohromady ve sklenici (klasická zavařovačka dobře poslouží). 
  2. Poté vše zalijte teplo (nikoliv vařící) vodou a odstavte na teplé místo na průvanu.   
  3. Zde nechte 3 dny kvasit před použitím.  

 

Ingredience na žurek:

  • 500 g klobásy podle chuti 
  • 1 cibule (nakrájená na drobno) 
  • 2 stroužky česneku (nasekané) 
  • 2 lžíce másla nebo oleje 
  • 1 litr hovězího vývaru 
  • 500 ml zakysané smetany 
  • 1/2 šálku kysaného zelí (dobře opláchnutého) 
  • 1/2 šálku nakvašeného žita 
  • 2 brambory (oloupané a nakrájené na kostičky) 
  • 2 bobkové listy 
  • 5 kuliček nového koření 
  • Sůl a pepř podle chuti 
  • Na ozdobu: vařená vejce, klobása nebo klobásy nakrájené na plátky, křen, petrželka 

 

Příprava žurka:

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátne. 
  2. Přidejte klobásu a osmahněte ji. 
  3. Přilijte hovězí vývar přidejte bobkové listy, nové koření a nakrájené brambory. Vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15-20 minut. 
  4. Poté přidejte kvásek i kysané zelí a vařte dalších 10 minut. 
  5. Přidejte zakysanou smetanu a nechte polévku prohřát, ale nevařte ji, aby se zakysaná smetana nerozpustila. 

Velikonoční jidáše

Jidáše

Jidáše mají sice zrádné jméno, ale za to výborně chutnají a skvěle doplní každé velikonoční oslavy. Příprava dá trochu zabrat, ale kdy jindy se pustit do pořádného pečení než právě na Velikonoce. 

Ingredience: 

Těsto: 

  • 500 g hladké mouky 
  • 100 g másla 
  • 2 žloutky 
  • 50 g cukru 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 1 kostka droždí (42 g) 
  • 150 ml mléka 
  • špetka soli 
  • citrónová kůra (nastrouhaná) 
  • rum  
  • sušené ovoce (například rozinky nebo sušené meruňky) 

 

Náplň: 

  • marmeláda (tradičně se používá švestková nebo meruňková) 

 

Poleva: 

  • 100 g cukru moučka 
  • 1–2 lžíce vody 
  • 1 lžíce rumu (volitelně) 

 

Postup:

Příprava kvásku:

  1. Rozdrobte droždí do mísy, přidejte lžíci cukru a trochu teplého mléka. Nechte vzejít kvásek.

 

Příprava těsta:

  1. Do mísy s kváskem přidejte mouku, zbývající cukr, měkké máslo, žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru a rum.
  2.  Postupně přilévejte zbylé teplé mléko a vypracujte těsto.
  3. Nakonec vmíchejte sušené ovoce podle své preference.
  4. Těsto nechte v míse zakryté utěrkou v teplé místnosti kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

 

 Tvarování jidášů:

  1. Po vykynutí těsto vyndejte z mísy a na pomoučeném vále rozválejte na plát o tloušťce přibližně 1 cm.
  2. Plátek těsta nakrájejte na menší čtvercové kousky.
  3. Na každý kousek dejte lžičku marmelády a poté složte okraje těsta a pečlivě je spojte, aby se marmeláda nevylila během pečení.
  4. Tvarujte do tvaru ucha.

 

 Pečení:

  1. Položte jidáše na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 15–20 minut kynout.
  2. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 15–20 minut, dokud nezezlátnou a nezdvojnásobí svůj objem.

 

Poleva:

  1. Z cukru moučka, vody a případně rumu připravte polevu, kterou poté můžete jidáše ozdobit. Stačí smíchat cukr moučka s vodou a rumem do hladkého krému.
  2. Nechte jidáše vychladnout a poté polejte polevou.

 

 Tak už víte, na čem si k Velikonocům pochutnáte? Pokud se vám nechce vařit, tak můžete zkusit i naše prémiové potraviny, kde najdete spoustu slaných i sladkých delikates.  

 

Další zajímavé články

Děti se kromě Vánoc každoročně těší také na svatého Mikuláše, který jim společně s čertem a andělem přinese nadílku. Podle toho, zda byly hodné nebo zlobivé, je čekají buďto sladkosti nebo uhlí. Aby si ale svůj balíček zasloužily, musejí přijít s nějakou básničkou nebo písničkou. Některé z nich jsou oblíbené napříč generacemi. Pojďte se s námi podívat, které to jsou a kde se vlastně tahle tradice vzala.

Hezký obal je důležitou součástí dávání dárků. Jak je ale zabalit kreativně? Tady máte pár tipů, jak zabalit dárky tak, aby dobře vypadaly a vy jste nepřišli během procesu o nervy.

Kdy a jak vznikly Vánoce, proč se jí k večeři kapr a kdo vymyslel první stromeček? Vše najdete v našem vánočním článku.